U Prištini napdnut Vehbi Kajtazi, urednik portala “Insajderi”: GračanicaOnlajn osuđuje napad

Foto tviter: Vehbi Kajtazi

Jučerašnji napad na glavnog i odgovornog urednika portala “Insajderi”, Vehbija Kajtazija, osudili su Asocijacija novinara Kosova, Udruženje novinara Srbije na Kosovu, ali i Vlada Kosova i premijer Ramuš Haradinaj. Udruženje novinara Srbije na Kosovu očekuje da nadležni organi razmotre izmenu Krivičnog zakona, po kojem bi pretnje i napadi na novinare na Kosovu, bili kažnjavani kao napadi na službena lica.

Glavni i odgovorni urednik portala “Insajderi”, Vehbi Kajtazi, juče je napadnut na izlasku iz kafane, u centru Prištine. Napadač nije uhapšen, ali mediji na albanskom izveštavaju da je Kosovska policija uhapsila Fatona Ramadanija koji je bio u društvu napadača.

Direktor portala Parim Oluri, koji je i sam bio napadnut pre nekoliko meseci, rekao je da misli da se napad na Kajtazija dogodio zbog objavljenih tekstova o navodnim prevarama poslanika Incijative za Kosovo, Miljaima Zeke. Oluri tvrdi da je uhapšeni Ramadani, prijatelj poslanika Miljaima Zeke, pišu prištinski mediji.

Inače, portal “insajderi”, jedan je od retkih koji se bavi istraživačkim novinarstvom i do sada je otkrio nekoliko afera u kosovskim onstitucijama. Upravo ovaj portal je prvi objavio tonske zapise takozvane afere „Pronto“, u kojoj je po nalogu Euleksovog tužilaštva prisluškivan šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci, a u tom tonskom zapisu, čuje se i glas kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Napad na Vehbija Kajtazija, osudio je juče i kosovski premijer Ramuš Haradinaj i Vlada Kosova, a Asocijacija novinara Kosova, u osudi napada na Kajtazija, poziva nadležne organe da napadača privedu pred lice pravde. Udruženje novinara Srbije na Kosovu takođe najoštrije osuđuje napad na urednika portala “Insajderi” i traži kažnjavanje počinioca.

Portal GračanicaOnlajn osuđuje napad na kolegu Kajtazija.


Danas u podne, novinari su protestvovali u Prištini zbog napada na Kajtazija, ali i zbog sve češćih verbalnih i fizičkih napada na novinare i medijske radnike.


Anđelka Ćup