У Приштини напднут Вехби Кајтази, уредник портала “Инсајдери”: ГрачаницаОнлајн осуђује напад

Фото твитер: Вехби Кајтази

Јучерашњи напад на главног и одговорног уредника портала “Инсајдери”, Вехбија Кајтазија, осудили су Асоцијација новинара Косова, Удружење новинара Србије на Косову, али и Влада Косова и премијер Рамуш Харадинај. Удружење новинара Србије на Косову очекује да надлежни органи размотре измену Кривичног закона, по којем би претње и напади на новинаре на Косову, били кажњавани као напади на службена лица.

Главни и одговорни уредник портала “Инсајдери”, Вехби Кајтази, јуче је нападнут на изласку из кафане, у центру Приштине. Нападач није ухапшен, али медији на албанском извештавају да је Косовска полиција ухапсила Фатона Рамаданија који је био у друштву нападача.

Директор портала Парим Олури, који је и сам био нападнут пре неколико месеци, рекао је да мисли да се напад на Кајтазија догодио због објављених текстова о наводним преварама посланика Инцијативе за Косово, Миљаима Зеке. Олури тврди да је ухапшени Рамадани, пријатељ посланика Миљаима Зеке, пишу приштински медији.

Иначе, портал “инсајдери”, један је од ретких који се бави истраживачким новинарством и до сада је открио неколико афера у косовским онституцијама. Управо овај портал је први објавио тонске записе такозване афере „Пронто“, у којој је по налогу Еулексовог тужилаштва прислушкиван шеф посланичке групе Демократске партије Косова, Адем Грабовци, а у том тонском запису, чује се и глас косовског председника Хашима Тачија.

Напад на Вехбија Кајтазија, осудио је јуче и косовски премијер Рамуш Харадинај и Влада Косова, а Асоцијација новинара Косова, у осуди напада на Кајтазија, позива надлежне органе да нападача приведу пред лице правде. Удружење новинара Србије на Косову такође најоштрије осуђује напад на уредника портала “Инсајдери” и тражи кажњавање починиоца.

Портал ГрачаницаОнлајн осуђује напад на колегу Кајтазија.


Данас у подне, новинари су протествовали у Приштини због напада на Кајтазија, али и због све чешћих вербалних и физичких напада на новинаре и медијске раднике.


Анђелка Ћуп