Апелациони суд Косова одбацио жалбу Специјалног тужилаштва: Јевтић и сарадници нису прекорачили службена овлашћења

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Апелациони суд у Приштини одбацио је као неосновану жалбу Специјалног тужиластва Косова на одлуку Основног суда у Приштини, који је раније одбацио оптужницу против министра Јевтића и његових сарадника, генералног секретара министарстсва за заједнице и повратак Ненада Стојчетовића и директора департмана финансија и опште службе Михаијла Прличевића.

Наиме, јула месеца ове године, Основни суд у Пристини је одбацио оптужницу којом су тројица запослених у Министарству за повратак и заједнице, били оптужени за злоупотребу службеног положаја. На пресуду Основног суда, Специјално тужилаштво се жалило Апелационом суду, који је жалбу одбацио као неосновану.

У пресуди Апелационог суда, између осталог пише, да је одлука Основног суда потврђена, јер је исти суд поступио у складу са законом и да у предмету не постоје елементи кривичног дела, као ни да оптужени, како се даље наводи, “нису предузели никакве радње у сопствену корист, нити на штету других лица“.

„На основу чињенице да је УНХЦР донирао возила за подршку владиним организацијама, али и свим невладиним организацијама које су укључене у промовисање и спровођење права заједница и на основу сличних пракси овог министарства, суд сматра да окривљени нису прекорачили службена овлашћење, већ су помогли институцији која служи општем интересу заједница”, закључује се у одлуци Апелационог суда.

Подсећамо, против министра Јевтића, Специјално тужилаштво Косова је подигло оптужницу због наводне злоупотребе службеног положаја јер је, како је писало у оптужници, Супротно Административном упуству о употреби возила Владе Косова, донео одлуку фебруара 2014. Године да приватној компанији, односно радију КИМ (РТВ Центар) у Чаглавици додели на стално коришћење једно возило у власништву министарства.

РТВ КиМ је медиј на српском језику.

Анђелка Ћуп