Jevtić pozvan na godišnju konferenciju o bezbednosti u Istanbulu

Dalibor Jevtić i Kivilcim Kilič

Na sastanku sa ambasadorkom Turske u Prištini, Kivilcim Kilič, potpredsednik Vlade Koosva i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, pozvan je da učestvuje na godišnjoj konferenciji o bezbednosti u Istanbulu. To će biti prilika da se sretne sa predstavnicima kompanija koje su zainteresovane da podrže ideje i projekte, bitne za nevećinske narode i povratnike na Kosovu.

Na sastanku su Jevtić i Kilič razgovarali o mogućnostima finansijske podrške Vlade Turske u ekonomskim projektima koji bi značajno pomogli srpskom,ali i ostalim nevećinskim narodima na Kosovu u otvaranju novih radnih mesta. Takođe, razgovarano je o plasmanu u Tursku poljoprivrednih proizvoda, proizvedenih u povratničkim mestima.

Ministar Jevtić je ambasadorki Kilič preneo da bi finasijska pomoć Turske u obnovi još nekih pravoslavnih svetinja, na način kao što je to učinjeno sa pravoslavnom crkvom u južnom delu Mitrovice bila značajna, jer Srpska pravoslavna crkva na Kosovu ima poseban značaj za ostanak i opstanak Srba.

Ambasadorka Kilič je ministru Jevtiću rekla da je Turska u duhu pozitivnih odnosa koje ima sa narodima na Balkanu, spremna da pomogne sve nevećinske narode. Ona je podržala ideje i inicijative ministra, ocenivši ih kao veoma dobrim. Istakla je da izražava spremnost za podršku projektima poput otvaranje zadruga u povratničkim mestima, kako bi se i na taj način pomoglo povratnicima da opstanu.

Dalibor Jevtić je izneo i ideju organizovanja poslovnog foruma na Brezovici, koji bi za cilj imao dovođenje turskih kompanija na Kosovo, kako bi se na taj način otvorila nova radna mesta.

„Razvoj ekonomije je najbolji način za rešavanje međunacionalnih problema“, zaključio je Jevtić.

Anđelka Ćup