Јевтић позван на годишњу конференцију о безбедности у Истанбулу

Далибор Јевтић и Кивилцим Килич

На састанку са амбасадорком Турске у Приштини, Кивилцим Килич, потпредседник Владе Коосва и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, позван је да учествује на годишњој конференцији о безбедности у Истанбулу. То ће бити прилика да се сретне са представницима компанија које су заинтересоване да подрже идеје и пројекте, битне за невећинске народе и повратнике на Косову.

На састанку су Јевтић и Килич разговарали о могућностима финансијске подршке Владе Турске у економским пројектима који би значајно помогли српском,али и осталим невећинским народима на Косову у отварању нових радних места. Такође, разговарано је о пласману у Турску пољопривредних производа, произведених у повратничким местима.

Министар Јевтић је амбасадорки Килич пренео да би финасијска помоћ Турске у обнови још неких православних светиња, на начин као што је то учињено са православном црквом у јужном делу Митровице била значајна, јер Српска православна црква на Косову има посебан значај за останак и опстанак Срба.

Амбасадорка Килич је министру Јевтићу рекла да је Турска у духу позитивних односа које има са народима на Балкану, спремна да помогне све невећинске народе. Она је подржала идеје и иницијативе министра, оценивши их као веома добрим. Истакла је да изражава спремност за подршку пројектима попут отварање задруга у повратничким местима, како би се и на тај начин помогло повратницима да опстану.

Далибор Јевтић је изнео и идеју организовања пословног форума на Брезовици, који би за циљ имао довођење турских компанија на Косово, како би се на тај начин отворила нова радна места.

„Развој економије је најбољи начин за решавање међунационалних проблема“, закључио је Јевтић.

Анђелка Ћуп