Neveni Nedeljković nagrada žirija publike na ovogodišnjem FEDRAS-u

Nevena Nedeljković, Foto: GračanicaOnlajn

Odlukom žirija publike, na 46. Festivalu dramskih amatera Srbije (FEDRAS), mlada glumica iz Gračanice Nevena Nedeljković je dobila priznanje za odlično odigranu ulogu Tanje Riđe. Amatersko pozorište „Janićije Popović“ iz Gračanice je sa predstavom „Kući“ Ljudmile Razumovske, u režiji Mihaila Laptoševića, učestvovalo na Festivalu dramskih amatera sela Srbije koji se tradicionalno održava u Malom Crniću kod Požarevca.

 Nastup mladih glumaca iz Gračanice bio je zapažen i ostavio je snažan utisak na  publiku, selektora festvala i žiri.

Ocena Milisava Milenkovića, književnika i selektora FEDRAS-a, jeste da su se lumci iz Gračanice, iako najmlađi učesnici festivala, uhvatili u koštac sa veoma zahtevnim tekstom Ljudmile Razumovske.

Dobre ocene publike, žirija i selektora festivala, glumci na kraju predstave, Foto: AP „Janićije Popović“

„Predstava govori o beskućnicima, o nesrećnicima koji teže da imaju svoju kuću. Oni nikako ne mogu da pronađu put ka kući spasenja. To može da implicira i na širu metaforu, da Srbi na Kosovu i Metohiji žude za svojom kućom. Ja sam to tako doživeo”, zaključio je Milenković. On je posebno istakao glumački talenat Alekse Simića koji je tumačio lik dečaka Foma.

„Velika je radost što na festivalu vidimo deca sa Kosova i Metohije“, rekao je književnik iz Novog Sada, Selimir Radulović.

Deo iz predstave „Kući“, Foto: AP „Janićije Popović“

Glumica Lidija Vukićević ocenjuje da su se „naši glumci“ suočili sa složenim dramskim tekstom i da je svaki od glumaca uložio veliki trud da osnovne poruke komada prenese gledaocima. Vikićevićeva je posebno pohvalila  Miloša Đekića koji je igrao sveštenika Venjku.

Dramski umetnik Aleksandar Dunić je naglasio da neki od mladih glumaca iz Gračanice poseduju ogroman glumački potencijal.

„Vi ste naša ogromna radost, razgalili ste nam srca i doveli do tuge načinom na koji ste ovu potresnu socijalnu dramu izveli. Iako ona svojom tematikom prevazilazi vaše godine vi ste nam je veoma uverljivo i ubedljivo dočarali“, rekao je Dunić.

Novinar i publicista Đorđe Jevtić je prisutne upoznao da se dramski amaterizam u Gračanici koji beleži tradiciju dužu od pola veka.

„Amateri iz Gračanice su na FEDRAS-u prvi put učestvovali još 1975. godine, a u svom radu imali i uspehe i zastoje“, rekao je Jevtić.

Odlukom žirija publike, mladoj glumici iz Gračanice Neveni Nedeljković, koja u prestavi „Kući“ tumači lik Tanje Riđe, uručeno je priznanje za najbolje glumačko ostvarenje.

Deca iz Gračanice su tokom boravka u Malom Crniću posetila manastir Gornjak iz 14. veka, zadužbinu Kneza Lazara.

U zadužbini Kneza Lazara, glumci i članovi Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“

Ovogodišnji FEDRAS je zbog velikog interesovanja imao dva paralelna programa, takmičarski i revijalni.

U takmičarskom programu učestvovala su Amaterska pozorišta iz Krnjeva, Starog sela, Prijepolja, Mačvanskog Prnjavora, Blaca, Banatskog Karađorđeva, Kostolca, Gračanice, Nove Pazove i Mišara.

U revijalnom: Amaterska pozorišta iz Malog Crnića, Jagodine, Velike Plane, Topole, Petrovca na Mlavi i Smederevske Palanke.

Odlazak predstave „Kući“ na 46. Festival dramskih amatera sela Srbije pomogla je Opština Gračanica.

 

I.M.