Srpski tužioci i sudije nisu došli na polaganje zakletve

Foto: pixabay

Na polaganju zakletve sudija i tužilaca, danas se u Kancelariji predsednika Kosova, nisu pojavili Srbi, odnosno kako piše u saopštenju Informativne službe predsedništva, 14 kandidata iz nevećinskih zajednica. Još jedan dokaz nesposobnosti Evropske unije, kao posrednika, poručuju iz kosovskog predsedništva.

“Danas na polaganje zakletve kod predsednika Republike Kosovo Hašima Tačija, nisu došli sudije i tužioci iz nevećinske zajednice, jer je kandidate u tome omela Republika Srbija sa jedinim ciljem, da ne dozvoli njihovu integraciju u sudski i tužilački sistem Kosova. Ovo je još jedan korak, od mnogobrojnih koraka koje Republika Srbija preduzima protiv naših građana, jer je uključenje sudija i tužilaca iz redova nevećinske zajednice u Republici Kosovo veoma važno za život zajednica, za ostvarivanje njihovih prava i za sigurnost jednakog pristupa pravdi”, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima.

Današnje polaganje zakletve je deo sporazuma postignut između Beograda i Prištine u Briselu, 10. februara 2015. godine, dodaje se u saopštenju i naglašava da je današnji događaj još jedan neuspeh i pokazatelj nesposobnosti Evropske unije kao posrednika u procesu sprovođenja Sporazuma o pravdi.

“Nezavisno od ovog nemarnog neuspeha kojim upravlja Srbija, Republika Kosovo će nastaviti da funkcioniše na osnovu sveobuhvatnih ustavnih principa. Dakle, pozivamo još jednom stranke Sporazuma o pravdi da izvršavaju svoje obaveze. Republika Kosovo je ispunila svoje obaveze i svakom smislu”, zaključuje se u saopštenju.

Anđelka Ćup