Српски тужиоци и судије нису дошли на полагање заклетве

Фото: pixabay

На полагању заклетве судија и тужилаца, данас се у Канцеларији председника Косова, нису појавили Срби, односно како пише у саопштењу Информативне службе председништва, 14 кандидата из невећинских заједница. Још један доказ неспособности Европске уније, као посредника, поручују из косовског председништва.

“Данас на полагање заклетве код председника Републике Косово Хашима Тачија, нису дошли судије и тужиоци из невећинске заједнице, јер је кандидате у томе омела Република Србија са јединим циљем, да не дозволи њихову интеграцију у судски и тужилачки систем Косова. Ово је још један корак, од многобројних корака које Република Србија предузима против наших грађана, јер је укључење судија и тужилаца из редова невећинске заједнице у Републици Косово веома важно за живот заједница, за остваривање њихових права и за сигурност једнаког приступа правди”, каже се у саопштењу достављеном медијима.

Данашње полагање заклетве је део споразума постигнут између Београда и Приштине у Бриселу, 10. фебруара 2015. године, додаје се у саопштењу и наглашава да је данашњи догађај још један неуспех и показатељ неспособности Европске уније као посредника у процесу спровођења Споразума о правди.

“Независно од овог немарног неуспеха којим управља Србија, Република Косово ће наставити да функционише на основу свеобухватних уставних принципа. Дакле, позивамо још једном странке Споразума о правди да извршавају своје обавезе. Република Косово је испунила своје обавезе и сваком смислу”, закључује се у саопштењу.

Анђелка Ћуп