Jevtić u Ranilugu: Biće novih ulaganja

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Dalibor Jevtić u Ranilugu

Ministarvo za povratak i zajednice će nastaviti da ulaže u razvojne projekte u opštini Ranilug, kako bi se stvorili uslovi da Srbi opstanu u ovom delu Kosova. Tokom sledeće godine, sredstvima ovog ministarstva će se izgraditi Centar porodične medicine, a opština Ranilug će biti deo projekta RRK5, koji zajednički realizuju Ministarstvo za povratak i zajednice i Evropska unija, kao i deo projekta za stabilizaciju zajednica. Danas je opštinu Ranilug posetio zamenik kosovskog premijera i ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić.

Građani opštine Ranilug ističu da je najveći problem u ovoj većinski srpskoj opštini, nezaposlenost, zbog čega mladi odlaze put centralne Srbije. Zato očekuju da će današnja poseta ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića pomoći da se problem nezaposlenosti barem donekle prevaziđe.

„Dodelom donacija za samozapošljavanje, ekonomski problemi bi bili prilično ublaženi, a ono što je takođe važno, jeste samozapošljavanje“, ističe Vitomir Ilić iz sela Gornje Korminjane. Ilić kaže da bezbednosnih problema i međuetničkih sukoba, u ovom kraju nema.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Vitomir Ilić

Dalibor Jevtić je pre dolaska u Ranilug, obišao grobove tragično nastradalih Gradimira Mikića i Saše Aleksića, gradonačelnika i predsednika skupštine ove opštine i zgradu nove opštine u ovom selu, koja je započeta za vreme Mikićevog i Aleksićevog mandata. U Ranilugu je obišao Dom zdravlja i crkvu posvećenu Svetom Jovanu Krstitelju. Obraćajući se meštanima Raniluga, Jevtić je obećao pomoć u renoviranju Doma zdravlja, odnosno u izgradnji novog Centra porodične medicine.

„Opština Ranilug će biti deo projekta RRK5, projekta koji realizujemo zajedno sa Evropskom unijom. Dakle, mi ćemo na teritoriji opštine Ranilug graditi nove kuće, u kojima želimo da vidimo mlade ljude, u kojima želimo da vidimo mlade bračne parove sa decom, nove kuće koje će na taj način podržati opstanak. Opstanak je naš prvenstveni cilj, opstanak svih vas, opstanak svih nas koji smo bili svih ovih godina ovde, opstali i ostali na ovim prostorima. Opstanak je vrlo jasna poruka da oni koji su se raselili mogu da se vrate i da žive na Kosovu. Taj život neće biti lak, ali gotovo sam siguran da tamo gde je naš dom i gde su naša ognjišta, tamo je život lepši, nego kada samo raseljeni i kada smo daleko od tih ognjišta. Opština Ranilug će da bude i deo projekta za stabilizaciju zajednica, što podrazumeva da ćete vi individualno imati mogućnosti da pokrenete određene sopstvene biznise“, rekao je Jevtić, naglasivši da je njegov posao, kao i njegovih saradnika, rešavanje životnih problema ljudi, a ne visoka politika i rešavanje svetskih nepravdi.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Vladica Aritonović, Zamenik gradonačelnika opštine Ranilug

Zamenik gradonačelnika opštine Ranilug Vladica Aritonović, obećao je nastavak započetih projekata, ali i početak novih, kao što je izgradnja Centra porodične medicine.

„Proces oporavka i razvijanja opštine Ranilug se nastavlja. Kao i godinama unazad, ulažemo u bolji život stanovnika opštine. U prošlosti smo radili mnoge projekte koji danas pokazuju ozbiljnost opštine Ranilug i ovom prilikom obećavamo da će taj trend da bude nastavljen. Izgradnja Centra porodične medicine utiče na stvaranje stabilne i povoljne klime za kreiranje demografski i insfrastrukturno razvijene opštine“, naglasio je Aritonović.

I Srđan Jerinić, sveštenik u Ranilugu, kaže da da je bezbednosna situacija u ovom delu Kosovskog Pomoravlja relativno dobra, da se gradi i da je sam crkveni život bolji nego pre pet godina.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Srđan Jerinić, sveštenik u Ranilugu

„Ovo je novoformirana parohija od pre pet godina, kada je osveštana nova crkva, izgrađena na starim temeljima. Posle je izgrađen i parohijski dom i evo sada, pre par meseci sam se konačno uselio. Dakle sveštenik je sada ovde, tako da što se crkvenog života tiče, malo je bolje organizovan u poslednje vreme. Do sada smo se održali, nije bilo prodaje imanja. Bilo je sporadične prodaje, ali hvala Bogu nema masovne prodaje imanja“, zaključuje paroh Jerinić.

Opština Ranilug je konstituisana 5.01.2010 godine i ima 13 katastarskih zona : Ranilug, Boževce, Veliko Ropotovo, Glogovce, Gornje Korminjane, Domorovce, Donje Korminjane, Drenovce, Malo Ropotovo, Odevce, Pančelo, Rajanovce i Tomance. U opštini živi oko 6 000 Srba.

Anđelka Ćup