Јевтић у Ранилугу: Биће нових улагања

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић у Ранилугу

Министарво за повратак и заједнице ће наставити да улаже у развојне пројекте у општини Ранилуг, како би се створили услови да Срби опстану у овом делу Косова. Током следеће године, средствима овог министарства ће се изградити Центар породичне медицине, а општина Ранилуг ће бити део пројекта РРК5, који заједнички реализују Министарство за повратак и заједнице и Европска унија, као и део пројекта за стабилизацију заједница. Данас је општину Ранилуг посетио заменик косовског премијера и министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић.

Грађани општине Ранилуг истичу да је највећи проблем у овој већински српској општини, незапосленост, због чега млади одлазе пут централне Србије. Зато очекују да ће данашња посета министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића помоћи да се проблем незапослености барем донекле превазиђе.

„Доделом донација за самозапошљавање, економски проблеми би били прилично ублажени, а оно што је такође важно, јесте самозапошљавање“, истиче Витомир Илић из села Горње Кормињане. Илић каже да безбедносних проблема и међуетничких сукоба, у овом крају нема.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Витомир Илић

Далибор Јевтић је пре доласка у Ранилуг, обишао гробове трагично настрадалих Градимира Микића и Саше Алексића, градоначелника и председника скупштине ове општине и зграду нове општине у овом селу, која је започета за време Микићевог и Алексићевог мандата. У Ранилугу је обишао Дом здравља и цркву посвећену Светом Јовану Крститељу. Обраћајући се мештанима Ранилуга, Јевтић је обећао помоћ у реновирању Дома здравља, односно у изградњи новог Центра породичне медицине.

„Општина Ранилуг ће бити део пројекта РРК5, пројекта који реализујемо заједно са Европском унијом. Дакле, ми ћемо на територији општине Ранилуг градити нове куће, у којима желимо да видимо младе људе, у којима желимо да видимо младе брачне парове са децом, нове куће које ће на тај начин подржати опстанак. Опстанак је наш првенствени циљ, опстанак свих вас, опстанак свих нас који смо били свих ових година овде, опстали и остали на овим просторима. Опстанак је врло јасна порука да они који су се раселили могу да се врате и да живе на Косову. Тај живот неће бити лак, али готово сам сигуран да тамо где је наш дом и где су наша огњишта, тамо је живот лепши, него када само расељени и када смо далеко од тих огњишта. Општина Ранилуг ће да буде и део пројекта за стабилизацију заједница, што подразумева да ћете ви индивидуално имати могућности да покренете одређене сопствене бизнисе“, рекао је Јевтић, нагласивши да је његов посао, као и његових сарадника, решавање животних проблема људи, а не висока политика и решавање светских неправди.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Владица Аритоновић, Заменик градоначелника општине Ранилуг

Заменик градоначелника општине Ранилуг Владица Аритоновић, обећао је наставак започетих пројеката, али и почетак нових, као што је изградња Центра породичне медицине.

„Процес опоравка и развијања општине Ранилуг се наставља. Као и годинама уназад, улажемо у бољи живот становника општине. У прошлости смо радили многе пројекте који данас показују озбиљност општине Ранилуг и овом приликом обећавамо да ће тај тренд да буде настављен. Изградња Центра породичне медицине утиче на стварање стабилне и повољне климе за креирање демографски и инсфраструктурно развијене општине“, нагласио је Аритоновић.

И Срђан Јеринић, свештеник у Ранилугу, каже да да је безбедносна ситуација у овом делу Косовског Поморавља релативно добра, да се гради и да је сам црквени живот бољи него пре пет година.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Срђан Јеринић, свештеник у Ранилугу

„Ово је новоформирана парохија од пре пет година, када је освештана нова црква, изграђена на старим темељима. После је изграђен и парохијски дом и ево сада, пре пар месеци сам се коначно уселио. Дакле свештеник је сада овде, тако да што се црквеног живота тиче, мало је боље организован у последње време. До сада смо се одржали, није било продаје имања. Било је спорадичне продаје, али хвала Богу нема масовне продаје имања“, закључује парох Јеринић.

Општина Ранилуг је конституисана 5.01.2010 године и има 13 катастарских зона : Ранилуг, Божевце, Велико Ропотово, Глоговце, Горње Кормињане, Доморовце, Доње Кормињане, Дреновце, Мало Ропотово, Одевце, Панчело, Рајановце и Томанце. У општини живи око 6 000 Срба.

Анђелка Ћуп