Јевтић са француским амбасадором на Косову: На улицама се не сме спречавати повратак расељених

Далибор Јевтић и Дидије Шаберт

Пројекти који би могли помоћи повратничким срединама да се развију у економском смислу, повратак расељених и позитивни примери повратка Рома из Црне Горе и Македоније, као и о проблеми који стоји на путу повратка расељених у већински албанска места, као што су Ђаковица и Мушутиште, биле су теме данашњег разговора потпредседника Владе Косова и министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића и амбасадора Француске на Косову Дидије Шаберта (Didier Chabert ).

Министар Јевтић је француском амбасадору пренео забринутост што Срби не моги и даље да се врате у нека места, као што су Ђаковица и Мушутиште.

„У двадесет првом веку морамо дијалогом и владавином права и закона решавати све проблеме, а не на улицама и насилним спречавањем расељених да посете своја огњишта”, рекао је Јевтић. Захваливши се Шаберу на помоћи у реализацији важних пројеката, министар за повратак и заједнице је истакао да је нова Влада Косова кренула у решавање проблема на један конкретнији начин, направивши приоритете у решавању горућих проблема, јер како је истакао, једино се на тај начин може доћи и до конкретнијих резултата по свим важним питањима за грађане Косова.

Иначе, током састанка двојице званичника, такође је било речи и о Ски-центру на Брезовици. Министар је амбасадору пренео да градончелник Штрпца Братислав Николић има идеју и план како да се питање Ски-центра реши, додавши да ће се за споровођење те идеје тражити подршка и Београда и Приштине, али и представника међународне заједнице, у смислу да решење буде економско а не политичко, закључује се у саопштењу Информативне службе Министарства за повратак и заједнице.

Анђелка Ћуп