18 godina od prvog „Dobar dan“ na programu Radio Gračanice

Pre tačno 18 godina, 21. oktobra 1999. godine, kada do preostalih Srba na centralnom Kosovu nije dopirao ni televizijski ni radio signal, iz improvizovanog studija u Domu kulture, počeo je da se emituje program Radio Gračanice.

Rečima „ Dobar dan, tačno je 12 časova, slušate program Radio Gračanice“, oglasila se, tada početnica, a danas novinar urednik na RTK 2,  Aleksandra Jovanović, čime je i zvanično počelo emitivanje programa.

„Nikada neću zaboraviti tremu koju sam imala u trenutku dok sam najavljivala program. Za mene je to bila velika odgovornost, ali i velika čast. Svi smo znali i osećali da u tom trenutku radimo nešto veliko“, kaže Aeksandra Jovanović, koja se posle 18 godina priseća svojih prvih novinarskih početaka na Radio Gračanici.

Brankica Kostić, direktorka Narodne biblioteke u Gračanici, dugo je bila član jutarnje redakcije i njeno prijatno „Dobro jutro“, uz zvuke izvorne pesme, mnogi slušaoci i danas pamte.

Brankica Kostić, u ovom prostoru naviru uspomene, Foto : GračanicaOnlajn

„Meni sada naviru emicije, jer se prisećam naših početaka“, kaže Kostićeva.

Te 1999. godine, kada se činilo da su na kosovskometohijske Srbe svi, osim Boga, zaboravili, sa ekipom mladih novinara Brankica je u redakciji jutarnjeg programa pružila prve korake, osetila podršku društva  i zajednice.

„Sve što je moglo da se podeli sa slušaocim mi smo podelili, svaku emociji, pesmu, zanimljivost i vest. Bilo je to vreme kada se jurišalo na Srbe sa one strane glavnog mosta na Ibru, kada smo svi gledali u Severnu Kosovsku Mitrovicu kao jedini spas. Znali smo da ako oni opstanu, opstaćemo i mi“, priseća se Kostićeva i kaže da Radio i danas budi najdublje emocije kod nje.

„Ovaj prostor ne čine ni prozori ni stakla ni ova zgrada, već ljudi koji ovde rade i koji su udahnuli život ovom radiju.  Mi smo započeli, a oni su nastavili našim stopama“, kaže Kostićeva.

Foto: GračanicaOnlajn

Glavni i odgovorni urednik Radio Gračanice Zoran Stanković, ističe da je za 18 godina radio pretrpeo mnoge promene. Prvenstveno su se, tehnički i fizički, uslovi za rad novinara i tehničara na programu promenili na bolje.

Stanković navodi da su u njegovoj kući sada u fazi „oživljavanja“ i vraćanja radiju kao mediju“

„Možda sam i ja jedno vreme bio u dilemi da u eri interneta treba dati prostora nekim drugim medijskim sadržajima. Međitim, drago mi je da radio kao medij nije otišao u istoriju i mi smo svi na zadatku da ponovo vratimo njegov stari sjaj, što smo i počeli da činimo uvođenjem novih sadržaja i emisija u našem programu, koje nailaze na pozitivne kometnare kod slušalaca“, kaže Stanković.

Saša Micić, direktor RTV Centar Gračanica; Foto: GračanicaOnlajn

Prvog semptembra 2016. godine dikerktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je svečano otvorio novi televizijski studio, čime je i zvanično počeo sa radom RTV Centar Gračanica. Godinu dana kasnije, direktor RTV Centra Saša Micić najavljuje dobijanje dozvole za celodnevno emitovanje televizijskog signala iz ovog studija.

„Podneli smo sve potrebne papire i sada čekamo dozvolu na osnovu koje ćemo i zvanično postati emiteri. Moj i cilj mojih kolega je da ubrzo prerastemo u Televiziju“, kaže Micić.

Povodom 18. rođendana čestitke redakciji Radio Gračanice su uputili Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i direktrokra Javnog preduzeća Mreža- Most, Slađana Ivančević.

I. Miljković.