18 година од првог „Добар дан“ на програму Радио Грачанице

Пре тачно 18 година, 21. октобра 1999. године, када до преосталих Срба на централном Косову није допирао ни телевизијски ни радио сигнал, из импровизованог студија у Дому културе, почео је да се емитује програм Радио Грачанице.

Речима „ Добар дан, тачно је 12 часова, слушате програм Радио Грачанице“, огласила се, тада почетница, а данас новинар уредник на РТК 2,  Александра Јовановић, чиме је и званично почело емитивање програма.

„Никада нећу заборавити трему коју сам имала у тренутку док сам најављивала програм. За мене је то била велика одговорност, али и велика част. Сви смо знали и осећали да у том тренутку радимо нешто велико“, каже Аександра Јовановић, која се после 18 година присећа својих првих новинарских почетака на Радио Грачаници.

Бранкица Костић, директорка Народне библиотеке у Грачаници, дуго је била члан јутарње редакције и њено пријатно „Добро јутро“, уз звуке изворне песме, многи слушаоци и данас памте.

Бранкица Костић, у овом простору навиру успомене, Фото : ГрачаницаОнлајн

„Мени сада навиру емиције, јер се присећам наших почетака“, каже Костићева.

Те 1999. године, када се чинило да су на косовскометохијске Србе сви, осим Бога, заборавили, са екипом младих новинара Бранкица је у редакцији јутарњег програма пружила прве кораке, осетила подршку друштва  и заједнице.

„Све што је могло да се подели са слушаоцим ми смо поделили, сваку емоцији, песму, занимљивост и вест. Било је то време када се јуришало на Србе са оне стране главног моста на Ибру, када смо сви гледали у Северну Косовску Митровицу као једини спас. Знали смо да ако они опстану, опстаћемо и ми“, присећа се Костићева и каже да Радио и данас буди најдубље емоције код ње.

„Овај простор не чине ни прозори ни стакла ни ова зграда, већ људи који овде раде и који су удахнули живот овом радију.  Ми смо започели, а они су наставили нашим стопама“, каже Костићева.

Фото: ГрачаницаОнлајн

Главни и одговорни уредник Радио Грачанице Зоран Станковић, истиче да је за 18 година радио претрпео многе промене. Првенствено су се, технички и физички, услови за рад новинара и техничара на програму променили на боље.

Станковић наводи да су у његовој кући сада у фази „оживљавања“ и враћања радију као медију“

„Можда сам и ја једно време био у дилеми да у ери интернета треба дати простора неким другим медијским садржајима. Међитим, драго ми је да радио као медиј није отишао у историју и ми смо сви на задатку да поново вратимо његов стари сјај, што смо и почели да чинимо увођењем нових садржаја и емисија у нашем програму, које наилазе на позитивне кометнаре код слушалаца“, каже Станковић.

Саша Мицић, директор РТВ Центар Грачаница; Фото: ГрачаницаОнлајн

Првог семптембра 2016. године дикерктор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је свечано отворио нови телевизијски студио, чиме је и званично почео са радом РТВ Центар Грачаница. Годину дана касније, директор РТВ Центра Саша Мицић најављује добијање дозволе за целодневно емитовање телевизијског сигнала из овог студија.

„Поднели смо све потребне папире и сада чекамо дозволу на основу које ћемо и званично постати емитери. Мој и циљ мојих колега је да убрзо прерастемо у Телевизију“, каже Мицић.

Поводом 18. рођендана честитке редакцији Радио Грачанице су упутили Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и директрокра Јавног предузећа Мрежа- Мост, Слађана Иванчевић.

И. Миљковић.