Алојз Петерле: Потребно је сређивање бирачких спискова

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Алојз Петерле

Гласање на локалним изборима на Косову протиче без већих инцидената. Срби на ове изборе излазе са 18 листа у 21 општини. На бирачком списку у 38 општина, налази се 1.890.952 бирача, док по попису из 2011. Године, на Косову живи 1.739.825 становника. Локалне изборе прате и посматрају међународни и домаћи посматрачи. Око 100 посматрача је само у посматрачкој мисији Европске уније, а мисију предводи словеначки политичар Алојз Петерле. Петерле је са сарадницима, обишао данас изборне јединице у Приштини, Гњилану, Клокоту и Јањеву, а били су и у бирачком центру у Основној школи “Краљ Милутин” у општини Грачаница, у којој право гласа има 21 160 бирача. Петерле, посланик у Европском парламенту, нада се да ће изборни дан протећи мирно.

Алојз Петерле, шеф посматрачке мисије Европске уније, рекао је данас у Грачаници да очекује миран изборни дан, без инцидената и притисака. Петерле се радује што су данашни локални избори започели управо тако, у мирној атмосфери.

“Било је неких малих техничких проблема и на неким бирачким местима су мало закаснили са отварањем, али нисмо чули да је некоме онемогућено да бира. Обавештени смо само да на једном месту једна жена није била на бирачком списку. Ја само желим да читав дан протекне у овакој атмосфери, позитивној и мирној и да људи имају шансу да слободно изразе своју политичку вољу”, рекао је новинарима у Грачаници Алојз Петерле, уз коментар да до подне није било проблема ни са условним гласањем.

На овим локалним изборима право гласа има 1.890.952 бирача, док је на последњем попису 2011. године, регистровано да на Косову има 1.739.825 становника. За Петерлеа то није велики проблем.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Алојз Петерле у Грачаници

“Ја сам био и у другим земљама и проблем са бирачким списковима увек постоји и нигде бирачки спискови нису стопроцентно сређени. Ми смо у својим препорукама већ рекли више пута да је потребна посебна пажња овде и да је потребно да се на листама налазе живи људи, односно да на њима нема мртвих. Овде је заиста потребна пажња и ја мислим да је потребна једна реформа бирачких спискова, односно њихово ажурирање и са тиме би требало почети убрзо. Не сме се чекати неко време непосредно пред неке следеће изборе, што смо већ рекли у нашим прпорукама после парламентарних избора у јуну”, истакао је Петерле и додао:

“Мене радује да људи кажу да је атмосфера на овим локалним изборима другачија него пре четири године и мислим да се ситуација побољшава. Наравно, ми бисмо желели да нема извештаја о притисцима и о последицама за некога ко бира слободно, али се некоме не свиђа кога је бирао. Ја мислим да ће тога да буде све мање и ми смо са нашим препорукама потпуно јасни у вези са тим.”

Пре посматрачке мисије ЕУ, у Грачаници су бил и представници међународне посматрачке мисије при Централној изборњ комисији Косова.

Бирачка места на Косову, отворена су јутрос у седам и биће затворена вечерас у 19 часова. До 15 часова, забележени су мањи инциденти у Пасјану, Грачаници и Приштини.

Анђелка Ћуп