Хашим Тачи: Интеграција судија и тужиоца из невећинских заједница доказ мултиетничког Косова

Судије и тужиоци Срби, положили су данас заклетву пред косовским председником Хашимом Тачијем.

Судије и тужиоци Срби, положили су данас заклетву пред косовским председником Хашимом Тачијем. Да ће радити у складу са Уставом и законима Косова, данас се обавезало 40 судија и 13 тужилаца. Претходно је председник Србије Александар Вучић изјавио, да је лично дао дозволу српским судијама и тужиоцима да положе заклетву.

“Председник Републике Косово Хашим Тачи, у складу са његовим уставним и законским надлежностима, у складу са предлогом Тужилачког савета, данас је декретом именовао 40 нових државних судија и 13 нових државних тужилаца из невећинске заједнице”, каже се у саопштењу из председништва Косова, достављеном медијима.

Тачи је после полагања заклетве рекао да је данашња церемонија јошје дан доказ мултиетничности Косова.

„Косово је изграђено на уставним, свеобухватним принципима, принципима једнакости и слободе сваког појединца. Косово је усвојило адекватне мере промовисања потпуне и ефективне једнакости међу припадницима заједница на свим животним, економским, друштвеним и културолошким пољима“, истакао је Тачи.

Уз напомену да полагање заклетве са собом носи велику одговорност, Хашим Тачи је поручио:

„Поздрављам вашу спремност да се интегришете у косовско правосуђе и да радите у складу са косовским законодавством. Такође, поздрављам вашу спремност да вашу функцију судије, односно тужиоца, извршавате часно, одговорно и непристрасно, поштујући правила професионалне етике“.

Интеграција српских судија и тужилаца, у складу је са договорм између Београда и Приштине, постигнутим у Бриселу 10. фебруара 2015. године.

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич, на свом фејсбук профилу, поздравила је именовање српских судија, тужилаца и административног особља у, како је рекла, косовско правосуђе.

Анђелка Ћуп