Predstavnici kosovskih Srba sa delegacijom NATO-a o bezbednosti na Kosovu

Predstavnici kosovskih Srba sa delegacijom NATO-a

Bezbednost Srba i ostalih nevećinskih naroda, neophodnost pune prisutnosti KFOR-a na Kosovu i opšta bezbednost i sigurnost od islamskog radikalizma bile su osnovne teme današnjeg razgovora predstavnika Srba u kosovskim institucijama i delegacije NATO-a.

Delegaciju predstavnika Srba u kosovskim institucijama, predvodio je potpredsednik kosovske vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, a sa Jevtićem su bili i ministar administracije lokalne samouprave Ivan Todosijević, zamenik ministra unutrašnjih poslova Milan Radojević i poslanici u Skupštini Kosova Jasmina Živković i Saša Milosavljević. U glavnom štabu KFOR-a u Prištini, sa delegacijom NATO-a na čijem je čelu bila zamenica generalnog sekretara Rouz Gotmeler, predstavnici Srba su pomenuli neophodnost pune prisutnosti KFOR-a na Kosovu. Jevtić je između ostalog rekao da je KFOR “garant mira i stabilnosti kao i podrška u procesu izgradnje stabilnog, demokratskog, multietničkog sistema“.

Predstavnici Srba su nedvosmisleno još jednom izneli svoj stav o formiranju vojske Kosova i istakli da Srpska lista ne zatvara vrata za razgovor na bilo koju temu ako se uvaže stavovi i potrebe Srba na Kosovu. Važno je, kako je rečeno, da se ne donose jednostrane odluke oko bilo koje teme. Posebno je naglašeno važnost nastavka dijaloga između Beograda i Prištine jer dijalog nema alternativu.

Zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Gotmeler, istakla je da se zalaže i da će se i dalje zalagati da KFOR obezbedi sigurno okruženje za sve narode na Kosovu.

Na današnjem sastanku je takođe bilo reči i o tome da je Vlada Kosova u saradnji sa KFOR-om, spremna da na pravi i adekvatan način odgovori na sve bezbednosne izazove kako bi obezbedila mir i stabilnost, jer su mir i stabilnost osnovni činioci daljeg napretka kosovskog društva, kaže se u saopštenju Informativne službe Ministarstva za povratak i zajednice.

Anđelka Ćup