Представници косовских Срба са делегацијом НАТО-а о безбедности на Косову

Представници косовских Срба са делегацијом НАТО-а

Безбедност Срба и осталих невећинских народа, неопходност пуне присутности КФОР-а на Косову и општа безбедност и сигурност од исламског радикализма биле су основне теме данашњег разговора представника Срба у косовским институцијама и делегације НАТО-а.

Делегацију представника Срба у косовским институцијама, предводио је потпредседник косовске владе и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, а са Јевтићем су били и министар администрације локалне самоуправе Иван Тодосијевић, заменик министра унутрашњих послова Милан Радојевић и посланици у Скупштини Косова Јасмина Живковић и Саша Милосављевић. У главном штабу КФОР-а у Приштини, са делегацијом НАТО-а на чијем је челу била заменица генералног секретара Роуз Готмелер, представници Срба су поменули неопходност пуне присутности КФОР-а на Косову. Јевтић је између осталог рекао да је КФОР “гарант мира и стабилности као и подршка у процесу изградње стабилног, демократског, мултиетничког система“.

Представници Срба су недвосмислено још једном изнели свој став о формирању војске Косова и истакли да Српска листа не затвара врата за разговор на било коју тему ако се уваже ставови и потребе Срба на Косову. Важно је, како је речено, да се не доносе једностране одлуке око било које теме. Посебно је наглашено важност наставка дијалога између Београда и Приштине јер дијалог нема алтернативу.

Заменица генералног секретара НАТО-а Роуз Готмелер, истакла је да се залаже и да ће се и даље залагати да КФОР обезбеди сигурно окружење за све народе на Косову.

На данашњем састанку је такође било речи и о томе да је Влада Косова у сарадњи са КФОР-ом, спремна да на прави и адекватан начин одговори на све безбедносне изазове како би обезбедила мир и стабилност, јер су мир и стабилност основни чиниоци даљег напретка косовског друштва, каже се у саопштењу Информативне службе Министарства за повратак и заједнице.

Анђелка Ћуп