Посматрачка мисија Европске уније: „Два лица косовских локалних избора“

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Посматрачка мисија Европске уније

Посматрачка мисија Европске уније, оценила је у свом извештају да су локални избори на Косову, одржани 22. октобра, протекли мирно и углавном у демократској атмосфери, али да се предизборна кампања и сам изборни процес разликовао у срединама већински насељеним Албанцима и у срединама где су Срби већина.

„У општинама са већинским албанским становништвом, избори су истински били конкурентни а атмосфера кампање мирна, омогућавајући многобројним кандидатима да слободно преносе своје поруке бирачима. Атмосфера кампање је ометена застрашивањима унутар српске заједнице, а посебно су циљани политички субјекти који нису из редова Српске листе, ни њихови кандидати“, каже се у извештају посматрачке мисије ЕУ достављеном медијима.

Посматрачи, укупно њих 105 из 26 држава Европске уније, као и из Швајцарске и Норвешке, скренули су пажњу на неажуриране бирачке спискове, на велики број уписаних бирача који нису међу живима, али и на неуписане бираче. Већина медија је углавном позитивно покрила предизборну кампању као и извештавање на сам дан гласања, каже се у извештају посматрачке мисије ЕУ.

Комплетан извештај можете наћи на линку.