Posmatračka misija Evropske unije: „Dva lica kosovskih lokalnih izbora“

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Posmatračka misija Evropske unije

Posmatračka misija Evropske unije, ocenila je u svom izveštaju da su lokalni izbori na Kosovu, održani 22. oktobra, protekli mirno i uglavnom u demokratskoj atmosferi, ali da se predizborna kampanja i sam izborni proces razlikovao u sredinama većinski naseljenim Albancima i u sredinama gde su Srbi većina.

„U opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom, izbori su istinski bili konkurentni a atmosfera kampanje mirna, omogućavajući mnogobrojnim kandidatima da slobodno prenose svoje poruke biračima. Atmosfera kampanje je ometena zastrašivanjima unutar srpske zajednice, a posebno su ciljani politički subjekti koji nisu iz redova Srpske liste, ni njihovi kandidati“, kaže se u izveštaju posmatračke misije EU dostavljenom medijima.

Posmatrači, ukupno njih 105 iz 26 država Evropske unije, kao i iz Švajcarske i Norveške, skrenuli su pažnju na neažurirane biračke spiskove, na veliki broj upisanih birača koji nisu među živima, ali i na neupisane birače. Većina medija je uglavnom pozitivno pokrila predizbornu kampanju kao i izveštavanje na sam dan glasanja, kaže se u izveštaju posmatračke misije EU.

Kompletan izveštaj možete naći na linku.