Јевтић: Људи су творци рата или мира

Далибор Јевтић на Истанбулској конференцији о безбедности

“Све је на нама и онако како се односимо једни према другима, како се поштујемо, такав ће нам бити и живот и окружење. Безбедност на глобалном нивоу је продукт сукобљавања различитих интереса. Људи појединачно и организације творци су ратова и мира. Наша је обавеза да се залажемо за мир и стабилност”, рекао је Далибор Јевтић у Истанбулу.

Потпредседник Владе и министар за заједице и повратак Далибор Јевтић, говорио је данас као специјални гост на отварању Истанбулске конференције о безбедности, где је рекао да је ово добра прилика да говори о безбедности и изазовима свих народа који на Косову живе, али не само на Косову, него генерално на Западном Балкану. Јевтић је посебно истакао чињеницу да је од суштинске важности да дође до помирења два највећа народа на том простору, Срба и Албанаца, каже се у саопштењу Информативне службе Министарства за повратк и заједнице.

„Сама чињеница да сам данас овде, довољно говори да се са пажњом третира питање Косова и на оваквим догађајима. Изразио сам очекивање да конференцију сличну овој имамо и у Приштини, да доведемо људе из различитих делова света и да на исти овакав начин поделимо своја размишљања, како би сви заједно свет учинили безбеднијим местом за живот. То је основни предуслов боље будућности свих “, рекао је Јевтић у свом излагању.

Јевтић је на конференцији истако важност унутрашњег дијалога о Косову, јер како је рекао, то је најбољи начин да се дуготрајно реши питање односа Срба и Албанаца. Решење тих односа ће обезбедити дуготрајни мир и стабилност на Балкану.

„Врло је важно рећи да је унутрашњи дијалог који је у Србији покренут о Косову, од кључне важности за будућност и уколико желимо да проблем односа Срба и Албанаца на читавом простору Балкана решимо дугорочно, важно је да се у овом тренутку суочимо и кажемо какве односе желимо да имамо као два највећа народа“, казао је Јевтић.

Министар за повратак и заједнице је закључио да је од политике и било каквих интереса те врсте, важнији живот.

Током конференције разговарано је и на тему мигрантске кризе и о ономе што се дешава на Блиском Истоку. Јевтић је пренео да се Србија, када је у питању мигрантска криза, понашала на један хуман начин, и да је то од велике важности. Он је такође казао да се проблему као што је тероризам и исламски радикализам, морају сви подједнако супроставити, без обзира којој вери и нацији припадали.

На овогодишњој, трећој по реду конференцији о безбедности, учествују представници из 32 земље.

Анђелка Ћуп