Обележена манастирска слава у Зочишту

Више од 200 верника обележило је манастирску славу у манастиру Светих Врача Козме и Дамјана, у Зочишту код Ораховца. Свету архијерејску литургију служио је епископ рашко- призренски Теодосије уз саслужење свештенства и монаштва Нишке, Црногорско – приморске и Рашко – призренске епархије.

Честитајући славу игуману и братији, као и свима који славе и који су се окупили у Зочишту, Епископ рашко- призренски Теодосије, подсетио је у својој беседи на исцелитељске моћи Светих Козме и Дамјана. Свети Козма и Дамјан помажу свима, а не само православним хришћанима, истакао је владика Теодосије и поручио на на овим просторима има места за све који желе да њима живе.

“Данас овде сабрани, сви имамо молбе Светим Козми и Дамјану да нама помогну и да нас исцеле, као и наше ближње. Свакако нас Господ неће оставити празне и постиђене, него ће дати по нашој вери када му смирено приступамо и када смо спремни да служимо Богу целим својим бићем, онако како је он  то рекао и заповедио. И само тада, и ова света обитељ, и друге наше светиње  и наш народ, моћи ће да опстану на овим просторима”, рекао је Епископ рашко – призренски, позивајући Србе да остану на Косову.

Осим са Косова и Метохије, верници су у Зочиште дошли и из централне Србије, Црне Горе и Републике Српске. Протерани мештани Зочишта, нажалост, нису били у свом крају и у својој цркви, јер им није обезбеђен превоз. Осим манастирског и колача овогодишњег домаћина Саше Поповића из Доње Брњице, пресечени су и колачи које су принели мати Јоаникија из Ђаковице, Дом здравља из Ораховца и Ненад Милић из Велике Хоче.

Домаћин славе за наредну годину биће удружење “Баштионик” из Бањалуке, чији чланови несебично годинама долазе и помажу Србе и светиње на Косову и Метохији.

“Позивам сав верујући српски народ околине да се окупимо и догодине у Зочишту, да се окупљамо, помажемо и крепимо једни друге, и Република Српска Косово и Метохију, али и Косово и Метохија Републику Српску и да заједно на тај начин дочекујемо многаја љета”, рекао је председник удружења “Баштионик” Предраг Адамовић, захваливши Србима који опстају и остају на просторима Косова и Метохије.

Игуман манастира Светих Архангела из Призрена отац Михајло, дошавши из цркве Светих Врача у Подкаљаји у Призрену, где је такође служио славску литургију, за трпезом љубави, честитао је славу игуману и братији манастира у Зочишту.

“Највише хвала Светим Врачима што смо данас у овој њиховој светињи. Иако су је неки спаљивали и рушили, опет се обнавља и опет васкрсава. Ево и данас је пуна и црква, и порта, и ова трпезарија и осећа се велика љубав и благодат Светих Врача”, рекао је отац Михајло, напомињући да је велики дар бити хришћанин и слуга Божји.

Фото: ГрачаницаОнлајн

До темеља срушена, па обновљена светиња


Манастир Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту, саграђен је у време владавине династије Немањића на остацима византијске светиње, али је непознат његов ктитор, као и прецизна година градње. По предању, манастир Зочиште је три века старији од Високих Дечана. Најновија археолошка истраживања указују на оснивање манастира Зочиште чак у 4. век, на основу пронађеног ранохришћанског надгробног споменика и керамике из 3. и 4. века. Први пут се манастир Зочиште спомиње 1327. године у даровној повељи Светог Краља Стефана Дечанског, који је даровао многе околне поседе Манастиру Хиландар на Светој Гори. За  Цркву Светих Врача Козме и Дамјана везују се приче о многим исцелитељским моћима. У лето 1998. године, албански екстремисти су отели све монахе и десетину одраслих мештана који су нашли уточиште у манастиру и одвели их у непознатом правцу. На интервенцију ОЕБС-а и Међународног црвеног крста сви су ослобођени. У септембру 1999. године, манастир Зочиште је експлозивом до темеља срушен, конаци попаљени и светиња потпуно опустошена. Тада су свете мошти пренете у манастир Сопоћани. Пет година након овог дивљачког чина, монаси су се вратили на згаришта са намером да поново обнове монашки зивот. Црква је освештана 2007. године.


Анђелка Ћуп