Српска листа замзла сарадњу и комуникацију са Хашимом Тачијем

Српска листа, која је део Владе Косова, у писму које је упутила Хашиму Тачију, наводи да је политика косовског председника, у делу који се односи на положај Срба на Косову и Метохији, антиуставна, антиправна и на штету српског народа. Такође, у писму се каже да Тачи, као потписник првог бриселског споразума, ништа није урадио поводом оснивања Заједнице српских општина, али да се непримерено и антиправно меша у политичке послове Срба на КиМ и покушава да убаци “своје агенте у српски политички корпус.”

Српска листа за себе каже да је убедљиво најснажнија политичка организација Срба на Косову и Метохији и да је најодговорнија за заштиту права и интереса српског народа.

„Резултати које смо остварили на парламентарним и локалним изборима, дају нам право и легитимитет да предузимамо све доступне демократске кораке, како би наша политичка мисија била испуњена“, истиче се  у писму.

Посебан притисак на правосудни систем и изборни процес, Тачи врши у општини Партеш, наставља се даље у писму Српске листе.

„Посредством Вашег сарадника Ељмија Речице и нерасформираних структура ШИК-а, руши се легитимно изабрани представник Српске листе, са циљем да се на чело општине доведе Ваш послушник, осуђени силоватељ Ненад Цветковић“, наводи се у писму Српске листе.

Српска листа даље наводи да су разлози оваквог њеног става и занемаривање уставом дефинисаног положаја српског језика, антиуставно дискриминисање Срба и других неалбанаца у институцијама у Приштини, као и обесмишљавање рада Конститутивног већа за заједнице, „чији ће рад српски представници бојкотовати, док год им се не буде гарантовала улога која им припада у том телу“.

На крају, Српска листа додаје да ће комуникацију са косовским председником обновити када он “прекине са досадашњом праксом која српски народ и Српску листу доводи пред свршен ћин”.

(Извор: РТС)

Анђелка Ћуп