Srpska lista zamzla saradnju i komunikaciju sa Hašimom Tačijem

Srpska lista, koja je deo Vlade Kosova, u pismu koje je uputila Hašimu Tačiju, navodi da je politika kosovskog predsednika, u delu koji se odnosi na položaj Srba na Kosovu i Metohiji, antiustavna, antipravna i na štetu srpskog naroda. Takođe, u pismu se kaže da Tači, kao potpisnik prvog briselskog sporazuma, ništa nije uradio povodom osnivanja Zajednice srpskih opština, ali da se neprimereno i antipravno meša u političke poslove Srba na KiM i pokušava da ubaci “svoje agente u srpski politički korpus.”

Srpska lista za sebe kaže da je ubedljivo najsnažnija politička organizacija Srba na Kosovu i Metohiji i da je najodgovornija za zaštitu prava i interesa srpskog naroda.

„Rezultati koje smo ostvarili na parlamentarnim i lokalnim izborima, daju nam pravo i legitimitet da preduzimamo sve dostupne demokratske korake, kako bi naša politička misija bila ispunjena“, ističe se  u pismu.

Poseban pritisak na pravosudni sistem i izborni proces, Tači vrši u opštini Parteš, nastavlja se dalje u pismu Srpske liste.

„Posredstvom Vašeg saradnika Eljmija Rečice i nerasformiranih struktura ŠIK-a, ruši se legitimno izabrani predstavnik Srpske liste, sa ciljem da se na čelo opštine dovede Vaš poslušnik, osuđeni silovatelj Nenad Cvetković“, navodi se u pismu Srpske liste.

Srpska lista dalje navodi da su razlozi ovakvog njenog stava i zanemarivanje ustavom definisanog položaja srpskog jezika, antiustavno diskriminisanje Srba i drugih nealbanaca u institucijama u Prištini, kao i obesmišljavanje rada Konstitutivnog veća za zajednice, „čiji će rad srpski predstavnici bojkotovati, dok god im se ne bude garantovala uloga koja im pripada u tom telu“.

Na kraju, Srpska lista dodaje da će komunikaciju sa kosovskim predsednikom obnoviti kada on “prekine sa dosadašnjom praksom koja srpski narod i Srpsku listu dovodi pred svršen ćin”.

(Izvor: RTS)

Anđelka Ćup