Učestale krađe u Velikoj Hoči

U proteklih mesec dana, u Velikoj Hoči su se dogodile tri pljačke. Opljačkana je pošta, lokal u vlasništvu organizacije „Prijatelji Dečana“, a sinoć su porodici Stanislava Micića ukradeni krava i tele.

U Velikoj Hoči, u kojoj je od preko 1500, ostalo još samo oko 500 Srba, prošle noći se dogodila nova pljačka za samo mesec dana. Šestočlanoj porodici Stanislava Micića, iz štale su ukradeni krava i tele. Stanislavljeva supruga Sneža, stoku je obišla oko 20 časova, kada je sve bilo u redu.

„Oko 23 sata se začuo lavež pasa, što je bio znak da se nešto dešava. Istrčala sam iz kuće, ušla u štalu i videla da nema krave i teleta. Pozvala sam muža i komšije, koji su krenuli u potragu“, natekla od plača, priča Snežana.

Meštani su pratili tragove koji su vodili od obližnjih vinograda, do štale i dalje do asfaltnog puta Orahovac – Zočište, gde je najverovatnije lopove čekalo vozilo, jer se tu tragovi gube. O krađi je obaveštena Kosovska policija koja je dva puta izvršila uviđaj, a kako naš portal nezvanično saznaje, postoji i osumnjičeni.

Porodica Micić se bavi poljoprivredom, a od prodaje mleka i sira su dobrim delom prehranjivali svoju decu.

Pre manje od mesec dana, u Velikoj Hoči je opljačkana pošta, a iste noći je razbijena i opljačkan lokal koji drži organizacija ,,Prijatelji Dečana“, odakle su ukradeni bicikli koje su deca iz sela iznajmljivala i vozila.

Kako smo saznali od meštana koji su želeli da ostanu anonimni, pljačke u selu su učestale od kako je na ulazu u Veliku Hoču napravljena neka vrsta punkta gde Albanci navodno prodaju pelet. Naime, kako kaže jedan meštanin Velike Hoče, na ulazu u selo je parkirana kamp kućica, traktor, po nekoliko automobila, a često je tu okupljeno po nekoliko Albanaca koji roštiljaju i piju. Meštani sumnjaju da je prodaja peleta samo maska za lopove i njihove pomagače.

Anđelka Ćup