Председавајући судија Еулекса, поднео оставку

Фото: pixabay

После Марије Бамије, која је отпуштена са места тужитељке у Еулексу пре две године, због тврдњи да су званичници мисије узимали мито од косовских политичара, оставку је поднео и председавајући судија Еулекса Малколм Симонс, такође због “корупције у оквиру мисије”, преносе приштински лист Коха Диторе текст париског Монда.

Због, како се наводи “случајева корупције у оквиру мисије Еулекса”, председавајући судија те мисије, Малколм Симонс, поднео је оставку.

“Последњих недеља сам пријавио неке случајеве корупције у оквиру мисије. Конкретно, поставио сам питање због чега је други судија Еулекса хаковао мој имејл. Замолио сам Британску службу за спољне послове, као и Европску унију да ме подрже, али су они то одбили”, рекао је Симонс, како наводи “Коха”.

Симонс, који судским саветом Еулекса председава од 2014. године, тврди да Еулекс није мисија која спроводи владавину закона.

“То је политичка мисија. Свако ко мисли другачије, наиван је или глуп”, рекао је Симонс.

Подсећамо да је бивша тужитељка Еулекса Марија Бамије пре две године отпуштена јер је указивала да су званичници Еулекса узимали мито од косовских политичара. Бамије је у судском спору са Министарством спољних послова Велике Британије, које није желело да испита њене наводе.

Извор: Коха

Анђелка Ћуп