Српска листа: Никада нећемо дозволити формирање оружаних снага Косова

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: безбедносне снаге Косова

Поводом вести коју је објавила Коха Диторе, да је Министарство безбедносних снага Косова расправљало о нацрту Закона о оружаним снагама Косова и да јавност има три недеље да достави предлоге и примедбе на садржај, огласила се Српска листа, називајући то провокативним чином једног министарства и дела албанских политичких снага.

Уз тврдњу да став Министартсва безбедносних снага Косова не представља и став Владе Косова, Српска листа тврди да објављивање овакве вести током предизборне тишине служи “краткорочној политикантској сврси”.

“Српска листа је Србима на Косову и Метохији обећала да ће пружати најактивнији политички отпор покушајима да се формира такозвана косовска војска и од тог програмског циља немамо намеру да одустанемо.
Подсећамо да се уставни услови за формирање тзв. Косовске војске не могу стећи без сагласности посланика Српске листе и сваки политички процес којим се занемарује та чињеница је прављење рачуна без крчмара.
Српска листа је више пута поновила наш јасан и недвосмислен став да је КФОР једина легална и легитимна оружана формација на Косову и Метохији, која је овде у складу са Резолуцијом 1244 и уз сагласност званичног Београда. Надање неких амбасада и представника Приштине да ће уценом и притисцима на посланике Српске листе успети да обезбеде наше гласове је узалудно. Ми смо грађанима јавно и јасно представили свој програм, а у њему је и тачка да никада нећемо дозволити формирање некаквих оружаних снага Косова и зато је значајно да Срби буду јединствени и снажни,” закључује се у саопштењу Српске листе.

Анђелка Ћуп