Srpska lista: Nikada nećemo dozvoliti formiranje oružanih snaga Kosova

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: bezbednosne snage Kosova

Povodom vesti koju je objavila Koha Ditore, da je Ministarstvo bezbednosnih snaga Kosova raspravljalo o nacrtu Zakona o oružanim snagama Kosova i da javnost ima tri nedelje da dostavi predloge i primedbe na sadržaj, oglasila se Srpska lista, nazivajući to provokativnim činom jednog ministarstva i dela albanskih političkih snaga.

Uz tvrdnju da stav Ministartsva bezbednosnih snaga Kosova ne predstavlja i stav Vlade Kosova, Srpska lista tvrdi da objavljivanje ovakve vesti tokom predizborne tišine služi “kratkoročnoj politikantskoj svrsi”.

“Srpska lista je Srbima na Kosovu i Metohiji obećala da će pružati najaktivniji politički otpor pokušajima da se formira takozvana kosovska vojska i od tog programskog cilja nemamo nameru da odustanemo.
Podsećamo da se ustavni uslovi za formiranje tzv. Kosovske vojske ne mogu steći bez saglasnosti poslanika Srpske liste i svaki politički proces kojim se zanemaruje ta činjenica je pravljenje računa bez krčmara.
Srpska lista je više puta ponovila naš jasan i nedvosmislen stav da je KFOR jedina legalna i legitimna oružana formacija na Kosovu i Metohiji, koja je ovde u skladu sa Rezolucijom 1244 i uz saglasnost zvaničnog Beograda. Nadanje nekih ambasada i predstavnika Prištine da će ucenom i pritiscima na poslanike Srpske liste uspeti da obezbede naše glasove je uzaludno. Mi smo građanima javno i jasno predstavili svoj program, a u njemu je i tačka da nikada nećemo dozvoliti formiranje nekakvih oružanih snaga Kosova i zato je značajno da Srbi budu jedinstveni i snažni,” zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

Anđelka Ćup