Далибор Јевтић Елиоту Енгелу: Ван својих домова 200 000 расељених са Косова

Далибор Јевтић и Елиот Енгел

Потпредседник Владе Косова и министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић, упознао је данас америчког конгресмена Елиота Енгела са чињеницом да се ван својих домова још увек налази преко 200 000 расељених са Косова и изразио очекивање да ће се и он лично заложити да се ово питање коначно реши на позитиван начин.

После састанака са албанским политичарима, амерички конгресмен Елиот Енгел, сусрео се и са замеником косовског премијера Далибором Јевтићем. Јевтић је саговорнику нагласио да има још много посла да се одради, како би Срби и Албанци живели заједно и у миру и истакао да се тренутно ван Косова налази око 200 000 расељених, од тога највише Срба. Изразивши очекивање да ће се и конгресмен Енгел заузети за њихов повратак, потпредседник Владе Косова је посебно нагласио проблем Ђаковице и Мушутишта код Суве Реке, где Срби не могу ни на дан да посете своја имања, а камоли да се врате.

„Недопустиво је да данас у срцу Европе, у времену у коме живимо, још увек имамо места у којима се људима брани да долазе у своје домове само зато што су Срби. Имамо сви заједно обавезу да то променимо, обавезу због будућности која мора да буде другачија од прошлости у којој смо се на овим просторима сукобљавали“, казао је Јевтић у разговору са конгресменом Енгелом.

Конгресмен Енгел, истакавши важност наставка дијалога између Београда и Приштине, рекао је да Албанци морају да поштују права других народа и да не би требало да чине ништа што ће угрожавати било чија права.

На крају састанка са министром Јевтићем, Елиот Енгел га је позвао да посети Вашингтон и да у Конгресу, у одборима који се баве питањима Западног Балкана и односа Срба и Албанаца, говори и укаже на проблеме и могућности решавања истих, како би се на тај начин боље разумела тренутна ситуација на Косову, закључује се у саопштењу Информативне службе Министарства за повратак и заједнице.

Анђелка Ћуп