Слава у манастиру Свети Архангели: Свечано, скромно, са пуно љубави

Фото О. Радић: Слава у манастиру Свети Архангели

У манастиру Светих Архангела, недалеко од Призрена, прослављена је манастирска слава, свечано и скромно, уз присуство преко 250 верника. Свету литургију је служио игуман манастира Светих Врача Козме и Дамјана у Зочишту, отац Стефан, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије рашко – призренске.

После завршетка свете литургије и освећења славских колача, у манастиру Светих Архангела, игуман манастира Светих Врача у Зочишту, отац Стефан, у пригодној беседи, позвао је вернике да издрже све овоземаљске патње, јер све недаће привременога, како је рекао, људи трпе због вечног живота.

“Овај манастир је слика како је Господ тај који у вечном сећању има све оно што је добро. И ова светиња се обнавља поново и помало у овим тешким временима за нас. Архангели су нам велики помоћници да издржимо све тешкоће, они су ти који помажу и оцу Михајлу да обнавља светињу, али и свима нама да издржимо све патње овоземаљске”, рекао је отац Стефан.

Око 250 верника из свих крајева Косова и Метохије, централне Србије, Републике Српске и Црне Горе, окупило се данас у манастиру Свети Архангели, недалеко од Призрена. Свету литургију је служио архимандрит Стефан, уз саслужење домаћина, игумана Михајла, као и свештенства и монаштва Епархије рашко-призренске, а за певницом су појали ученици Призренске богословије.

Фото О. Радић: Слава у манастиру Свети Архангели

Игуман манастира Свети Архангели, отац Михајло, захваливши се свима који су дошли на прославу манастирске славе, нагласио је да је ова светиња значајна само када су у њој људи, када сви заједно у њој славе Бога и када се сви заједно радују Светом Архангелу који их је окупио.

“Сви знамо да живимо у овом времену које нам је Господ дао, у времену које је наше и у времену у коме ми као хришћани треба да се покажемо, да се покажемо као хришћани који смо достојни да будемо следбеници Божји, да будемо слуге Божје. Свакако не можемо сами и не можемо без помоћи Божје, али истински морамо да се трудимо, истински да се молимо Богу, истински да љубимо ближње своје, браћу и сестре и да имамо љубави међу собом, јер једино љубав коју ми покажемо према ближњима, Бог може да је види и осети и он ће показати ту љубав према нама хришћанима и нама обичним смртницима који живимо на овој земљи. Ова земља је онаква какву смо је ми људи створили и онаква каквом је ми људи стварамо. Ако се трудимо да будемо бољи људи и ова земља ће да буде много боља и ово место на коме живимо, тада би било још боље и још лепше”, надахнуто је говорио домаћин, игуман Светих Архангела.

Славу је игуману Михајлу и свима који славе данашњи празник, честитао заменик ректора Призренске богословије, отац Андреј, подсетивши присутне да је сила Божја најпрепознатљивија у немоћи.

Фото О. Радић: Слава у манастиру Свети Архангели

“Нико није као Бог. То је знао и цар Душан, који је подигао овај манастир и посветио га Светим Арханђелима, а то ми захваљујући Светим Арханђелима и оцу Михајлу и сами можемо да видимо и да се у то уверимо, јер се сила Божја у немоћи појављује. И заиста, која је већа немоћ од нашег народа и наше државе на овим просторима, а где се појављује виша сила Божја него у светој ефхаристији, где се ми причешћујемо телом и крвљу господњом”, рекао је отац Андреј.

Подсећамо да је манастирски комплекс посвећен Светим Архангелима Михајлу и Гаврилу, смештен у клисури реке Бистрице, између високих стена, недалеко од Призрена, грађен у периоду од 1343. до 1352. године. Прва обнова светиње је започета 1996. године, а монаси су у њу дошли две године касније. После 1999. године, монаси су ту остали само захваљујући припадницима немачког КФОР-а, који није успео да спречи да манастир поново буде спаљен у мартовском погрому 2004. Године. Монаси су се опет вратили после само неколико дана и живели у контејнерима. Војници КФОР-а су 2010. године престали да обезбеђују манастир.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн архивска фотографија: манастир Свети Архангели

Епархија рашко – призренска је поново започела обнову манастира, али је Министарство културе Косова, преко свог подручног Завода за заштиту споменика културе и Завода за урбанизам у Призрену, блокирало наставак радова на обнови храма Св. Николе у комплексу манастира Св. Архангели код Призрена.

Министарство културе Косова је објавило да су радови у Св. Архангелима наводно нелегални, јер се спроводе без дозволе за градњу.

Анђелка Ћуп