Српска листа: Албански лидери на Косову и Метохији ће стећи морално право да се изјашњавају о концепту суочавања са прошлошћу онда када се поклоне српским и другим неалбанским жртвама

После изјава албанских званичника, који су поздравили пресуду генаралу Ратку Младићу, а посебно после реакције Владе Косова, саопштењем се оглаила Српска листа, ограђујући се од таквих изјава.

Саопштење преносимо у целости.

“У име српских министара који су део владе у Приштини, желимо да се овим саопштењем оградимо од било каквих изјава које су дате као реакција овдашњих политичара и институција на пресуду генералу Ратку Младићу. Још снажније одбацујемо наводе у којима се једнострано приказује страдање у току последњег сукоба на Косову и Метохији, без навођења чињеница о 250.000 протераних Срба, о десетинама хиљада опустошених српских домова, као и стотинама убијених и отетих Срба и других неалбанаца.

У жељи да поштујемо све невине жртве, ма које националности биле, као представници српског народа дужни смо да увек реагујемо када неко свесно ниподаштава српске жртве, јер одговоран однос према прошлости је и залог боље будућности. Албански лидери на Косову и Метохији ће стећи морално право да се изјашњавају о концепту суочавања са прошлошћу онда када се поклоне српским и другим неалбанским жртвама код „жуте куће“ и других фабрика бола и смрти којима су управљали њихови сународници. У односу према жртвама не сме да преовладава принцип негирања патње других, и то је једини начин да на Косову и Метохији дођемо до заједничког људског виђења неких срамних страница наше заједничке прошлости.

Канцеларија за сарадњу са медијима и цивилним сектором, Српска листа