Dalibor Jevtić: Svima koji žele, omogućiti povratak na Kosovo

Regionalna konferencija u Podgorici

Dalibor Jevtić je iz Podgorice poručio da svima koji to žele, treba hitno omogućiti povratak na Kosovo. U Podgorici se održava Regionalna konferencija na visokom nivou za trajna rešenja povratka raseljenih na Kosovo, a na njoj učestvuju delegacije vlada Kosova, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Otvarajući konferenciju u Podgorici, na kojoj bi trebalo da se delegacije Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova, dogovore kako što brže omogućiti povratak raseljenim sa Kosova i kako obezbediti da taj povratak bude održiv, potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić je rekao da je važno u što skorijem periodu ponuditi svima koji žele da se vrate, mogućnost povratka na Kosovo.

„Prošlo je isuviše vremena kako se bavimo pitanjem povratka i upravo zbog toga ovo pitanje moramo rešiti na jedan kvalitetan način. Iskreno verujem da će Vlada Kosova i usvojiti sve ono što danas budemo dogovorili“, kazao je Jevtić, kako saopštava Informativna služba Ministarstva za povratak i zajednice.

Ministar za povratak i zajednice je takođe podvukao da je u veoma važno da svi daju doprinos u što kvalitetnijem rešavanju povratka raseljenih.

Regionalna konferencija u Podgorici

„Cilj nam je da nešto što smo u proteklom periodu dogovarali počnemo da implementiramo, posebno kada je rešavanje problema raseljenih u pitanju, u smislu imovine, ličnih dokumenata i svih onih prepreka koje stoje na putu povratka raseljenih. Nama je prioritet povratak i mi želimo da se što veći broj raseljenih vrati na Kosovo, dok nam je druga opcija da pomognemo integraciju u sredinama u kojima su oni danas. Ono što je ključno, jeste da probleme moramo rešiti pre nego se navrše dve decenije od trenutka kada su se ta lica raselila“, istakao je ministar.

Obraćajući se novinarima, Jevtić je rekao da sada postoji bolja politička klima i volja u Prištini da se proces povratka podrži.

„U prilog tome, govori činjenica da se po prvi put u zvaničnom dokumentu Vlade Kosova nalazi ovo pitanje i sve preporuke koje smo kao Ministarstvo dali, usvojene su, kao i to da je za 2018. godinu uvećan budžet Ministarstva za zajednice i povratak“, rekao je Jevtić.

Regionalna inicijativa je, kako se kaže u saopštenju, potekla iz potrebe da se zajedničkim snagama četiri vlade pitanje povratka reši na praktičniji način, u smislu da se ne dupliraju projekti, da se objedine podaci o raseljenima, jer je ranije to rađeno na nivou određenih institucija bez ikakve koordinacije i saradnje.

Anđelka Ćup