Далибор Јевтић: Свима који желе, омогућити повратак на Косово

Регионална конференција у Подгорици

Далибор Јевтић је из Подгорице поручио да свима који то желе, треба хитно омогућити повратак на Косово. У Подгорици се одржава Регионална конференција на високом нивоу за трајна решења повратка расељених на Косово, а на њој учествују делегације влада Косова, Црне Горе, Србије и Македоније.

Отварајући конференцију у Подгорици, на којој би требало да се делегације Србије, Црне Горе, Македоније и Косова, договоре како што брже омогућити повратак расељеним са Косова и како обезбедити да тај повратак буде одржив, потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић је рекао да је важно у што скоријем периоду понудити свима који желе да се врате, могућност повратка на Косово.

„Прошло је исувише времена како се бавимо питањем повратка и управо због тога ово питање морамо решити на један квалитетан начин. Искрено верујем да ће Влада Косова и усвојити све оно што данас будемо договорили“, казао је Јевтић, како саопштава Информативна служба Министарства за повратак и заједнице.

Министар за повратак и заједнице је такође подвукао да је у веома важно да сви дају допринос у што квалитетнијем решавању повратка расељених.

Регионална конференција у Подгорици

„Циљ нам је да нешто што смо у протеклом периоду договарали почнемо да имплементирамо, посебно када је решавање проблема расељених у питању, у смислу имовине, личних докумената и свих оних препрека које стоје на путу повратка расељених. Нама је приоритет повратак и ми желимо да се што већи број расељених врати на Косово, док нам је друга опција да помогнемо интеграцију у срединама у којима су они данас. Оно што је кључно, јесте да проблеме морамо решити пре него се наврше две деценије од тренутка када су се та лица раселила“, истакао је министар.

Обраћајући се новинарима, Јевтић је рекао да сада постоји боља политичка клима и воља у Приштини да се процес повратка подржи.

„У прилог томе, говори чињеница да се по први пут у званичном документу Владе Косова налази ово питање и све препоруке које смо као Министарство дали, усвојене су, као и то да је за 2018. годину увећан буџет Министарства за заједнице и повратак“, рекао је Јевтић.

Регионална иницијатива је, како се каже у саопштењу, потекла из потребе да се заједничким снагама четири владе питање повратка реши на практичнији начин, у смислу да се не дуплирају пројекти, да се обједине подаци о расељенима, јер је раније то рађено на нивоу одређених институција без икакве координације и сарадње.

Анђелка Ћуп