Grafest, podsticaj lepog u svetu užasavajuće ružnoće i grubosti

Prošlogodišnja pobednica, novinarka Jasmina Stojković i članica žirija festivala, predavač i dokumentarista Svetlana Popović otvorile su sinoć u Gračanici šesti Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi „Grafest“.

„Grafest iz godine u godinu postaje sve značajniji festival i veliki motiv za rad“, rekla je Stojkovićeva u uvodnoj reči. Ona je ocenila da je festival doprineo većem, boljem i kvalitenijem radu svih kosovskometohijskih novinara.

„Svi kriterijumi su sada podignuti na viši nivo, jer kada stvaramo emisiju ili film sada imamo u vidu i ovaj festival i kriterijume koje on postavlja autorima.“

Jasmina Stojković, prošlogodišnja pobednikca Grafesta, Foto: GračanicaOnlajn

Dokumentarista, predavač i članica žirija Svetlana Popović otvorila je ovogodišnji „Grafest“ poručivši da festival treba da bude „mikro korak i podsticaj da svi zajedno uradimo nešto lepo u svetu užasavajuće ružnoće i grubosti“.

„Nadam se da će „Grafest“ zaista biti festival, dakle, proslava iako, nažalost to neće biti proslava radosti i svetlosti u filmovima koje ćemo videti, zbog sveta u kojem živimo, ali kada se svi mi budemo suočimo sa svim filmovima i u njima kao refleks pronađemo one teškoće i sve ono o čemu razmišljamo, uvidećemo da postoji širok kontekst, a to je da postoji ono što se nikom ne može uzeti, to je pitanje prošlog. Sve ono što su nam preci ostavili, čak iako to kao materijalno više ne postoji, to se ne može promeniti. To treba da nam bude inspiracija za neke male korake”, rekla je Popovićeva.

Žiri ovogodišnjeg Grafesta, Foto: GračanicaOnlajn

Pored revijalnog, festival se sastoji iz takmičarskog dela programa i predavanja.

„U džepu kamera u glavi namera“ naziv je predavanja koje će sa mladima održati dokumentaristi Zoran i Svetlana Popović. U okviru radionice, danasu u 10:30 časova,  biće prikazan i analiziran rad mladih autorki iz Gračanice Nikoline Živić i Kristine Andrejević „Ja znam ko sam“.

U okviru revijalnog programa festivala biće predstavljena tri celovečernja filma u čijem su nastanku učestvovali naši autori, na teritorijama koje su za njih bile nove i nepoznate.

Publika je sinoć, mogla da pogleda film PUT (Doroga) u režiji Dmitrija Kalašnjikova koji predstavlja svojevrsan portret Rusije kroz snimke automobilskih kamerica.

U okviru takmičarskog dela programa, danas od 16 časova, biće prikazani filmovi:

„Prizrenska bogoslovija“ – iznikla iz pepela, Marka Lekića (RTK 2),

„Život na manjiski način – Opština Priština“ – Ivan Miljković, Anđekla Ćup (GračanicaOnlajn)

„Kantautor Mijo Burić“ – Ivan Vučković (RTK 2)

„Život na manjinksi način – opštine na severu Kosova“ – Ivan Miljković, Anđelka Ćup (GračanicaOnlajn)

„Univerzum bola“ – Ranko Đinović.

U revijalnom programu Grafesta večeras će biti prikazan film „Kontraindikacija“ o zatvorskoj bolnici za mentalno obolele osobe na jugu Italije, rediteljke iz Beorada Tamare Fon Štajner.

Festival traje do 30 novembra. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

 

Ivan Miljković