На београдској промоцији књиге „Доња Брњица моји корени“ приказан филм „Живот на мањински начин – Општина Приштина“

Фото: Ђорђе Јевтић

Књига Ранка Милићевића „Доња Брњица – моји корени“ промовисана је среду 6. децембра 2017. године у крипти Цркве Св. Марка у Београду. У присуству великог броја расељених Приштеваца и околине, и других заинтересованих, о овој значајној монографији, доскора етнички српског села, инспиративно су говорили проф. др Драгомир Костић, мр Јордан Ристић и публициста Ђорђе Јевтић. 

Милићевић је написао драгоцену књигу о историји, недавној прошлости и збивањима Доње Брњице и других села подно Газиместана, чији су преци „уградили кости у косовску земљу“, почев од Косовске битке, па до најновијег времена, једнодушно је оцењено на промоцији.

„Ваља истаћи да се Ранко Милићевић и овом књигом доказује као брижни истраживач и чувар истине о прошлости и садашњости свога родног места, свога завичаја и шире, КиМ, а све зарад незаборава о постојању српског етноса на овим просторима, од најстаријих времена до данас.

Милићевић је дубоко свестан да се на наш народ ударило свим средствима како би се избрисао са ових простора и како би му се затро сваки траг.

“Тих трагова, односно те велике, дубоке и широке бразде српског живљења и постојања у овом староседелачком српском селу, има на претек и она је и у овој књизи недвосмислено показана“, речено је на промоцији.
Казивање о делу нашег завичаја обогаћено је документарним филмом продукције Грачаница онлајн о животу преосталих Срба у Приштини, Доњој и Горњој Брњици, Девет Југовића и Сливову.

Филм „Живот на манињски начин – Општина Приштина“ је први у серијалу документарних филмова о томе како данас живе мањинске заједнице на Косову и Метохији.  Серијал „Живот на мањински начин“ добио је прву награду на конкрусу који је у Приштини ове јесени организовао Тим УН-а на Косову.

На промоцији књиге Ранка Милићевића било је и прелепе музике и појања косовских песама у извођењу ансамбла Филипа Миладиновића, који потиче из познате породице доњобрњичких хармоникаша.

ЂОРЂЕ ЈЕВТИЋ