Далибор Јевтић: Неопходно је обезбедити једнака права за све на Косову

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Далибор Јевтић

Поводом Светског дана људских права, потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, позвао је косовске институције да обезбеде једнака права за све грађане. Као један од највећих проблема, Јевтић је истакао проблем узурпиране имовине Срба и осталих припадника мањина.

Србима и осталим невећинским заједницама на Косову се морају обезбедити иста права као и свим осталим грађанима, а сви народи морају добити исту шансу за нормалан и живот достојан човека, поручио је данас министар Јевтић, поводом Светског дана људских права. То се једино може остварити ако се пре свега поштују људска права, нагласио је Јевтић и напоменуо да све што се ради на економском напретку, стабилизацији заједница и стварању бољих услова за суживот, неће бити довољно уколико се не буду поштовала људска права свих грађана.

Људским правима се не треба бавити само 10. децембра, него стално, поручио је министар за повратак и заједнице.

„Основни предуслов сваког демократског и стабилног друштва, одрживог развоја, безбедности и дугорочног мира, јесте апсолутно поштовање свих људских права и на томе ћемо радити и залагати се за то. Један од већих проблема данас на Косову је питање имовине. Мора се одлучније кренути у решавање овог проблема. Закон о Агенцији за верификацију имовине који је у примени, тренутно је против људских права и он мора хитно да се мења. Данас још једном скрећемо пажњу и на тај проблем, на проблем узурпиране имовине, али од речи оних који обећавају решење нећемо имати ништа, ако се на делима не покаже да су инситуције система на Косову за сва људска права и поштовања и права на имовину, слободу кретања, право на слободу и мир, право на различитост и међусобно поштовање свих на Косову“, закључио је министар Јевтић.

Извор: Информативна служба Министарства за заједнице и повратак

Анђелка Ћуп