Најновије остварење Емира Кустурице отвара овогодишњи КММФФ у Грачаници

У Дому културе у Грачаници, у среду 13. децембра, свечано ће бити отворен трећи Косово и Метохија међународни филмски фестивал“ (КММФФ) током којег ће бити приказано чак 14 филмских остварења најновије домаће и светске продукције. Фестивал ће у 19. часова отворити Мирослав Могоровић, директор и селектор и млада глумица Јована Гавриловић, која игра једну од главних улога у филму „Реквијем ѕа госпођу Ј.“,сопштили су организатори.

Одмах по отварању биће приказан филм Емира Кустурице „На млечном путу“ у којем поред редитеља главне улоге играју Моника Белучи, Слобода Мићаловић и Предраг Мики Манојловић.

Под слоганом „Овде!”, а у организацији Европског културног форума љубитељи седме уметности уживаће у преподневним и послеподневним филмским пројекцијам све до 15. децембра.

„Стадо“, филм Николе Која

Домаћи филм је и ове године у првом плану, а публику очекују вредна и запажена остварења српске, као и црногорске кинематографије.

Првог фестивалског дана у 17 часова биће приказан филм „Игла испод прага” редитеља и сценаристе Ивана Мариновића, „права посластица за љубитеље црног хумора“ – како је о филму писао чувени часопис „Холивуд репортер“.

„Игла испод прага“, Ивана Маринковића

Глумачку екипу остварења чија естетика подсећа на старе италијанске филмове, али и на радове Живка Николића, предводи Никола Ристановски, а поред њега играју Јелисавета Сека Саблић, Љубомир Бандовић, Богдан Диклић, Леон Лучев и многи други.

Истог дана, одмах након свечаног отварања (19 часова), публика ће моћи да погледа остварење редитеља и сценаристе Емира Кустурице „На млечном путу“, који је светску премијеру имао прошле године на 73. Међународном филмском фестивалу у Венецији.

Карте за све пројекције се могу купити на билетарници Дома културе у Грачаници.