Премијера луткарске представе 24. децембра

„Буди то што јеси“, назив је луткарске представе коју припремају глумци Аматерског позоришта „Јанићије Попивић“ из Грачанице. Ради се ужурбано како би све било спремно за премијеру која је заказана за 24. децембар. Осим малишана из Грачанице, представу ће моћи да погледају и деца у свим српским срединама на Косову и Метохији.

Под будним оком Бошка Бошкова, глумца Суботичког дечијег позоришта, који је сада у улози редитеља, у Грачаници се ових дана ужурбано увежбава луткарска представа, настала по мотивима приче Флоријана Здењека. У току су сценске пробе са костимима, а предстоји наснимавање дечијих гласова за сонгове које је компоновао Геза Кучера из Суботице.

„Ја сам искрено мало пустио и сузу, емоције су ме стигле. Деца глумци су ми у овом тренутку дали и много више него што сам од њих и очекивао и на томе им много хвала“, рекао је Бошков на крају сценске пробе.

Редитељ: Бошко Бошков и Александар Гуџић на пробу, Фото: ГрачаницаОналјн

Представа за мотив има кризу идентитета. У дечијем свету то представља фазу одрастања и трагања за собом, односно период када су малишани незадовољни изгледом или својим карактером. Главни јунак, псић Глиста, покушава да се уз помоћ других животиња реши својих мана и недостатака.

Деца су се одлична снашла и у новим глумачким задацима. Стефан Максимовић  тумачи лик слона и попут правог професионалца игра са руком у гипсу.

„Повреда ми не смета, а публика на премијери неће ни приметити завоје“, прича Стефан.

Тигар и Глиста – Ђорђе Јоргић и Марко Ђекић – Фото: ГрачаницаОнлајн

У аматерском позоришту „Јанићије Поповић“ напомињу да је нова представа резултат успешне сарадње са колегама из Суботице.

„Наша жеља је да у наредном периоду са овом представом обиђемо све српске средине на Косову и Метохији и омогућимо да ову луткарску представу види што више малишана“, каже Алекдандар Гуџић.

Луткарска представа „Буди то што јеси“, биће новогодишњи поклон Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ за малишане из Грачанице и околине. Духовит текст, музика и костими, чине представу посебно атрактивном.

И. Миљковић