Укидање Закона о Специјалном суду?

Седница председништва Скупштине Косова, на којој је требало да се расправља о укидању или промени закона о Специјалном суду, није почела у 19 часова, за када је закатана, већ је померена за два сата касније, преноси јавни косовски сервис РТК. На седници ће се, како је најављено из секретаријата Скупштине, расправљати о иницијативи 43 посланика за одржавање вандредне седнице парламента. Претходно је посланицима предата петиција, коју су покренули ветерани такозване Ослободилачке војске Косова. Петицију је потписало 15 000 косовских грађана.

На седници председништва Скупштине Косова, нису присуствовали представници Самоопредељења и Демократског савеза Косова, као ни Српске листе. Како сазнајемо, посланици Српске листе су напустили зграду парламента.

Подсећамо да ратни ветерани на Косову траже да се Закон о Специјалном суду укине или да да се у њега унесу измене, на основу којих би се у њему за ратне злочине судило свима, а не само припадницима такозване ОВК. После потписане петиције, 43 посланика је је поднело иницијативу да Скупштина Косова укине “споран” закон, који је донесен у августу 2015. године.

Амбасадори Велике Британије и Сједињених Америчких Држава на Косову, који се тренутно налазе у скупштинском холу, жестоко су критиковали ову иницијативу.

„Ово може да буде најопаснија ноћ за Косво после рата“, рекао је амбасадор Уједињеног Краљевства Рори О’Конел.

Такође, амерички амбасадор на Косову Грег Делави, рекао је да би било какве измене Закона о Специјалном суду, одвеле Косово у тоталну изолацију и да његова земља ова дешавања доживљава као “забијање ножа у леђа”.

Измене закона су, како јављају приштински медији на албанском, подржали председник Косова Хашим Тачи, премијер Рамуш Харадинај и председник парламента Кадри Весељи.

Анђелка Ћуп