Gračanica: Obradović i Samardžić zahtevaju veći pritisak javnosti protiv potpisivanja nezavisnosti Kosova

Tribina „Šta će biti sa Kosovom i Metohijom 2018. godine?“ održana je u subotu 23. decembra 2017. godine, u Domu kulture u Gračanici. Srpski pokret „Dveri“ Boška Obradovića i Državotvorni pokret bivšeg ministra za KiM i člana DSS-a dr Slobodana Samardžića, pokrenuli su brojne tribina u gradovima Srbije na temu unutrašnjg dijaloga i očuvanja Kosova i Metohije u sastavu Srbije. Pored članova i sipmpatizera dveju stranaka, skupu je prisustvovao i prof. dr Nenad Kojić, predstavnik pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“.

Sve svoje snage moramo usmeriti ka sprečavanju potpisivanja nezavisnosti tzv. države Kosovo – rekao je u Gračanici predsednik Srpskog pokreta „Dveri“  Boško Obradović.

Obradović je pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji nazvao lažnim, te da su, kako je ocenio, „njegovi (Aleksandar Vučić, prim. aut.) razlozi za žurbu, obećanje koje je on dao nekoma na zapadu kako bi došao na vlast u Srbiji“.

„Zamislite da se jedan prolazni političar i državnik drzne da daje nekakvo konačno rešenje za Kosovo i Metohiju koje je od njega vekovima starije i koje nije njegova privatna imovina, nitu mu ga je neko lično ostavio u nasleđe“, zaključio je Obradović.

Učesnici su se složili da je cilj, kako su ocenili, “lažnog unutrašnjeg dijaloga predsednika Vučića“ i najavljenih ustavnih promena, upravo potpisivanje nezavisnosti tzv. države Kosovo, koje od Srbije zahteva EU.

S obzirom na izjave zvaničnika EU, 2018. godina će u tom smislu biti presudna, navedeno je na tribini u Gračanici.

Ne treba žuriti sa rešenjem za Kosovo i Metohiju u trenutku kada  se na svetskoj sceni dešavaju krupne geopolitičke promene, istaknutno je na skupu. Prema mišljenju prof. Samardžića, najveći je problem što je posle potpisivanja vrlo teško i gotovo nemoguće u budućnosti polagati pravo na ovu teritoriju. Boško Obradović je naglasio da su Dveri upravo zbog toga usmerile svoje delovanje ka sprečavanju potpisivanja nezavisnosti i zaštiti interesa države Srbije.

Zaključak tribine je da je potreban veći pritisak javnosti i naročito veća zastupljenost stavova Srba sa KiM, kojih se čitav ovaj proces direktno tiče. Nedopustivo je da vlast sprovede ustavne promene i potpiše sporazum koji ima dalekosežne posledice i koji je suprotan interesima države Srbije, bez izjašnjavanja građana na referendumu.

 

I.M.