Грачаница: Обрадовић и Самарџић захтевају већи притисак јавности против потписивања независности Косова

Трибина „Шта ће бити са Косовом и Метохијом 2018. године?“ одржана је у суботу 23. децембра 2017. године, у Дому културе у Грачаници. Српски покрет „Двери“ Бошка Обрадовића и Државотворни покрет бившег министра за КиМ и члана ДСС-а др Слободана Самарџића, покренули су бројне трибина у градовима Србије на тему унутрашњг дијалога и очувања Косова и Метохије у саставу Србије. Поред чланова и сипмпатизера двеју странака, скупу је присуствовао и проф. др Ненад Којић, представник покрета Срба са КиМ „Отаџбина“.

Све своје снаге морамо усмерити ка спречавању потписивања независности тзв. државе Косово – рекао је у Грачаници председник Српског покрета „Двери“  Бошко Обрадовић.

Обрадовић је покретање унутрашњег дијалога о Косову и Метохији назвао лажним, те да су, како је оценио, „његови (Александар Вучић, прим. аут.) разлози за журбу, обећање које је он дао некома на западу како би дошао на власт у Србији“.

„Замислите да се један пролазни политичар и државник дрзне да даје некакво коначно решење за Косово и Метохију које је од њега вековима старије и које није његова приватна имовина, ниту му га је неко лично оставио у наслеђе“, закључио је Обрадовић.

Учесници су се сложили да је циљ, како су оценили, “лажног унутрашњег дијалога председника Вучића“ и најављених уставних промена, управо потписивање независности тзв. државе Косово, које од Србије захтева ЕУ.

С обзиром на изјаве званичника ЕУ, 2018. година ће у том смислу бити пресудна, наведено је на трибини у Грачаници.

Не треба журити са решењем за Косово и Метохију у тренутку када  се на светској сцени дешавају крупне геополитичке промене, истакнутно је на скупу. Према мишљењу проф. Самарџића, највећи је проблем што је после потписивања врло тешко и готово немогуће у будућности полагати право на ову територију. Бошко Обрадовић је нагласио да су Двери управо због тога усмериле своје деловање ка спречавању потписивања независности и заштити интереса државе Србије.

Закључак трибине је да је потребан већи притисак јавности и нарочито већа заступљеност ставова Срба са КиМ, којих се читав овај процес директно тиче. Недопустиво је да власт спроведе уставне промене и потпише споразум који има далекосежне последице и који је супротан интересима државе Србије, без изјашњавања грађана на референдуму.

 

И.М.