Јевтић и Поповић обишли породицу Стојановић из Грачанице

Јевтиć и Поповић обишли породицу Стојановић

Породицу Стојановић из Грачанице која има шесторо деце, обишли су данас потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић и градоначелник Грачанице Срђан Поповић. Они су деци уручили пригодне поклоне и обећали помоћ, како би ова породица живела у хуманијим условима.

Да увек може да се учини добро дело, само ако постоји воља, показали су данас потпредседник Владе Косова Далибор Јевтић и градоначелник Грачанице Срђан Поповић. Они су са својим сарадницима обишли породицу Стојановић, уручивши деци новогодишње пакетиће.

И поред тешких услова у којима живе, Стојановићи не заборављају како се код српског домаћина дочекују драги гости. Домаћица Валентина, погачом и сољу дочекала је министра и градоначелника, захваливши им се на помоћи коју пружају њеној породици.

„Хвала господину министру што је издвојио време и дошао да нас обиђе. Захваљујући њему смо добили струју након осам месеци. До сада, осим њега и представника организације „28. јун“, нико нас није обишао“, казала је Валентина Стојановић.

Горан Стојановић је, захваливши се свима, кратко рекао да ради и пре и после подне, али да са 200 или 300 евра, не може да издржава осмочлану породицу.

„Док ми је отац био жив имао је овце, краве, правио ми је кућу, помагао ми је колико је могао, а сада нема ко. Ја радим и приватно, али више не могу, муче ме здравствени проблеми, срце, кичма“, кратко је новинарима рекао Горан.

Јевтиć и Поповић обишли породицу Стојановић

Потпредседник Владе косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, обећао је да ће министартсво на чијем је челу, наставити да помаже Стојановићима и другим угроженим породицама широм Косова, али и свима који желе да остану на овим просторима. Ниједан србин на Косову неће да буде заборављен, поручио је Јевтић.

„Ми смо заједно са Општином Грачаница и са градоначелником Поповићем кренули у решавање проблема које има ова породица. Данас смо овде да им кажемо да неће бити заборављени и да неће остати само на овоме. Ми планирао да и у будућности наставимо да решавамо проблеме ове породице и проблеме других породица на територији општине Грачаница“, истакао је министар, обећавши да ће средствима Министарства за повратак, кућа у којој Стојановићи живе, бити комплетно сређена.

Угрожених на Косову нажалост има много, па у општини Грачаница, додао је градоначелник Грачанице Срђан Поповић.

„Током кампање сам често говорио да ћемо радити на побољшању квалитета живота мештана општине Грачаница и ово је први корак, а оно што могу да обећам је да ћемо наставити. Нажалост, има доста породица које живе у тешком материјалном стању и ми смо већ почели да их идентификујемо. Одредили смо приоритете за 2018. годину, а оно што сам ја рекао свом тиму људи, јесте да већ почетком јануара крену да праве спискове и да стратешки почну да раде на решавању проблема ових људи који живе у тешким материјалним условима“, казао је Поповић.

Осим новогодишњих пакетића деци Горана и валентине Стојановић, Министартсво за заједнице и повратак је платило заостали дуг за струју, док је општина Грачаница донирала новчану помоћ.


Одговарајући на питања новинара, Далибор Јевтић је рекао да располаже подацима да је у овом тренутку 4.000 лица изразило жељу за повратком и да ће он са својим тимом максимално ангажовано радити на томе да се они врате, али да на повратку морају заједнички да раде све косовске институције.

„ Морам да истакнем да ће број повратника зависити од начина на који се повратак имплементира. Ако ствари иду позитивним током и не будемо имали проблема у процесу повратка, верујем да ће се број оних који желе да се врате увећати“, казао је Јевтић и додао:

„Mинистарство за заједнице и повратак ће се и у 2018. години и те како борити за опстанак Срба на овим просторима. Опстанак ће и даље бити један од наших важнијих приоритета, исто онолико колико је то и повратак, јер увек истичемо да без опстанка неће бити повратка“


Анђелка Ћуп