Канцеларија за КИМ: Јединствени телефонски саобраћај од Хоргоша до Драгаша

Најновије дезинформације Приштине у вези са наводном универзалном употребом позивног броја +383 за циљ имају стварање неспокојства и уношење забуне међу грађане Србије на Косову и Метохији, оцена је Канцеларије за КиМ.

 Телефонски саобраћај између централне Србије и Косова и Метохије одвија се и одвијаће се по домаћим тарифима, и за позиве у оквиру фиксне и мобилне телефоније „Телекома Србија“ неће бити потребно бирати код за географску област +383, упркос политички мотивисаним изјавама приштинског РАПЕК-а, саопштено је данас из Канцеларије за КиМ Владе Републике Србије.

На територији Републике Србије наставиће да функционише јединствен телекомуникациони систем, од Хоргоша до Драгаша, и корисници услуга компаније МТС д.о.о. наставиће да позивају централну Србију на исти начин како су то чинили до сада, и обрнуто.

Најновије дезинформације Приштине у вези са наводном универзалном употребом позивног броја +383 за циљ имају стварање неспокојства и уношење забуне међу грађане Србије на Косову и Метохији.

Београд ће поштовати договоре постигнуте у Бриселу, укључујући и Споразум о телекомуникацијама, али неће дозволити накнадно уписивање садржаја у тај споразум, нити његову злонамерну интерпретацију на штету српског народа у покрајини и интереса Републике Србије.

Понављамо да смо задовољни исходом дијалога о телекомуникацијама, којим је „Телекому Србија“ омогућено да и званично ради на Косову и Метохији, уз враћање и признавање имовине, већу покривеност територије и боље техничке капацитете, што за резултат има и бољу услугу и добре пословне резултате.

Подсећамо и да није реч о позивном броју за самопроглашену државу Косово, већ за аутономну покрајину, територијалну област у оквиру Србије, што се може видети и из писма које је Србија послала Међународној телекомуникационој унији, где се наводи да се позивни број уступа за територијалну област Аутономне покрајине Косово и Метохија. Такође, у одговору Уније недвосмислено пише да се коришћењем термина „Косово“, не прејудицира статус и да ће у техничким анексима и билтенима ове организације бити пропраћено таквом фуснотом („овај назив не прејудицира статус и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији о независности“).


РАЕПК: У јуну се укидају међународни оператери на Косову

Регулаторни ауторитет за електронске и поштанске комуникације (РАЕПК), је раније обавестио јавност на Косову да у 2018. години неће бити међународних телефонских оператера на Косову, јер ће Косово имати само свој позивни број +383.

Међународни позивни бројеви као што су позивни Монака (+377), Словеније (+386) и Србије (+381), које су косовски телефонски фиксни и мобилни оператери користили до сада, укинуће се до јуна ове године, наглашено је у информацији (РАЕПК) коју је пренела Радио Телевизија Косова (РТК).