Srbi na centralnom Kosovu slave Badnji dan

Tradicionalnim unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosniji hrišćanski praznik Božić, pravoslavni vernici danas obeležavaju Badnji dan.

U svečanoj atmosferi Badnji dan se obeležava i na centralnom Kosovu. Srbi iz Gračanice i okoline organizovano su od ranih jutarnjih časova, krenuli po Badnjake. Badnje drvo seku u brdima iznad Gračaničkog jezera ili samog naselja i odnose svojim kućama posle čega se po običaju unosi u kuću pre početka praznične večere.

Osvećenje i paljenje Badnjaka uz prisustvo vernog naroda tradicionalno će se održati u porti manastira Gračanica, danas u 17. časova.

Badnji dan je poslednji dan posta, dan kada se obavezno priprema posna večera, a prati ga i druga simbolika kod Srba, seča badnjaka, unošenje slame, bacanje oraha, pijukanje dece koju predvodi domaćica i obilaženje u krug prostorije u kojoj se postavlja posne večere. Na Badnji dan se služi liturgija svetog Vasilija Velikog.

Božić je dan kada se slavi rođenje Isusa Hrista i, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

I.M.