Ракић: Сваки празник у Ђаковици служи за промоцију мржње према свему што је српско

Председник Српске листе Горан Ракић оштро је осудио етничи мотивисане протесте у Ђаковици. Ракић је у саопштењу медијима подсетио да се сваки празник у том граду претвори у промоцију чисте мржње према свему што је српско, те позвао на одговорност косовске институције и представнике међународне заједнице.

“У тренутку када се православни хришћани широм света припремају да прославе дан рођења Исуса Христа, Србима на Косову и Метохији се ускраћује право да се радују Божићу, да одрже молитву и унесу Бадњак.
Сваки празник у Ђаковици се претвори у промоцију чисте мржње према свему што је српско. Ни ове године није другачије.
Закључавање монахиња, етнички мотивисани протести и спречавање да се одржи служба је највећа срамота којом институције које су одговорне за безбедност свих грађана почињу 2018. годину.
Срамоту подједнако деле и међународне организације које нису нашле за сходно да подигну глас против овог догађаја.
Најоштрије осуђујем овакво понашање, и најоштрије осуђујем пасивност институција које нису успеле да ни 18 година након сукоба обезбеде минимум права за Србе на Косову и Метохији. Од надлежних ћу на наредним састанцима захтевати потпун извештај и одговорност због овог догађаја“, закључује на крају саопштења медијима председник Српске листе Горан Ракић.