Rakić: Svaki praznik u Đakovici služi za promociju mržnje prema svemu što je srpsko

Predsednik Srpske liste Goran Rakić oštro je osudio etniči motivisane proteste u Đakovici. Rakić je u saopštenju medijima podsetio da se svaki praznik u tom gradu pretvori u promociju čiste mržnje prema svemu što je srpsko, te pozvao na odgovornost kosovske institucije i predstavnike međunarodne zajednice.

“U trenutku kada se pravoslavni hrišćani širom sveta pripremaju da proslave dan rođenja Isusa Hrista, Srbima na Kosovu i Metohiji se uskraćuje pravo da se raduju Božiću, da održe molitvu i unesu Badnjak.
Svaki praznik u Đakovici se pretvori u promociju čiste mržnje prema svemu što je srpsko. Ni ove godine nije drugačije.
Zaključavanje monahinja, etnički motivisani protesti i sprečavanje da se održi služba je najveća sramota kojom institucije koje su odgovorne za bezbednost svih građana počinju 2018. godinu.
Sramotu podjednako dele i međunarodne organizacije koje nisu našle za shodno da podignu glas protiv ovog događaja.
Najoštrije osuđujem ovakvo ponašanje, i najoštrije osuđujem pasivnost institucija koje nisu uspele da ni 18 godina nakon sukoba obezbede minimum prava za Srbe na Kosovu i Metohiji. Od nadležnih ću na narednim sastancima zahtevati potpun izveštaj i odgovornost zbog ovog događaja“, zaključuje na kraju saopštenja medijima predsednik Srpske liste Goran Rakić.