Јефтић: Срби неће одустати од повратка у Ђаковицу и на Косово!

Потпредседник Владе Косова и министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић поводом ”мирног протеста” групе Албанаца, на Бадње јутро, у Ђаковици најоштриј осудио све који на највећи Хришћански празник шаљу поруке мржње и насиља.

“Ни овај Божић Срби из Ђаковице не могу да дочекају у својим кућама, у својој Ђаковици. Ни овог Божића нема мира у Ђаковици иако су расељени Срби управо из безбедносних разглога, услед јавних пратњи последњих дана, отказали посету манастиру Пресвете Богородице у овом граду. Против кога и чега су протестовали јутрос окупљени Албанци испред манастира у Ђаковици? Наравно, одговор се зна, циљ је исти – да Срба у Ђаковици нема.

Ја нећу ни овог пута, као што то нисам никада раније чинио, да користим тешке речи, али тражим и захтевам да коначно на делу имамо владавину права,а не улице у Ђаковици.

И имам неколико питања да поставим:

– Ко је и зашто закључао монахиње у манастиру Пресвете Богородице на Бадње јутро и Бадњи дан у Ђаковици?
– Ко је и зашто онемогућио служење литургије на овај Хришћански велики празник?
– Ко је и зашто јутрос у Ђаковици забранио уношење Бадњака у цркву?
– Ко је и зашто монахињама онемогућио да јутрос купе хлеб?
Ова питања постављам својим колегама у Влади Косова, и министру полиције и свима осталима од којих очекујем не само одговоре и речи осуде, већ и конкретна дела у кораке у циљу кажњавања оних који промовишу и шире етничку и верску мржњу и нетолеранцију.

Разумејући бол и патњу оних који су током рата страдали било где и на било којој страни, ми данас имамо обавезу да радимо на успостављању људских вредности у друштву на Косову, на мир, суживот и толеранцију. И нека буду сигурни они који мисле да ће Срби одустати од повратка у Ђаковици и на Косово – то се неће десити, јер ми не одустајемо и то је наша порука и овог Божића, јер ми само хоћемо да будемо свој на своме и у Ђаковици али и у Мушутишту и свуда тамо где смо вековима на Косову као народ живели“, закључује на крају заменик косовског премијера и министар за повратак и зајденице Далибор Јевтић.