Jeftić: Srbi neće odustati od povratka u Đakovicu i na Kosovo!

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić povodom ”mirnog protesta” grupe Albanaca, na Badnje jutro, u Đakovici najoštrij osudio sve koji na najveći Hrišćanski praznik šalju poruke mržnje i nasilja.

“Ni ovaj Božić Srbi iz Đakovice ne mogu da dočekaju u svojim kućama, u svojoj Đakovici. Ni ovog Božića nema mira u Đakovici iako su raseljeni Srbi upravo iz bezbednosnih razgloga, usled javnih pratnji poslednjih dana, otkazali posetu manastiru Presvete Bogorodice u ovom gradu. Protiv koga i čega su protestovali jutros okupljeni Albanci ispred manastira u Đakovici? Naravno, odgovor se zna, cilj je isti – da Srba u Đakovici nema.

Ja neću ni ovog puta, kao što to nisam nikada ranije činio, da koristim teške reči, ali tražim i zahtevam da konačno na delu imamo vladavinu prava,a ne ulice u Đakovici.

I imam nekoliko pitanja da postavim:

– Ko je i zašto zaključao monahinje u manastiru Presvete Bogorodice na Badnje jutro i Badnji dan u Đakovici?
– Ko je i zašto onemogućio služenje liturgije na ovaj Hrišćanski veliki praznik?
– Ko je i zašto jutros u Đakovici zabranio unošenje Badnjaka u crkvu?
– Ko je i zašto monahinjama onemogućio da jutros kupe hleb?
Ova pitanja postavljam svojim kolegama u Vladi Kosova, i ministru policije i svima ostalima od kojih očekujem ne samo odgovore i reči osude, već i konkretna dela u korake u cilju kažnjavanja onih koji promovišu i šire etničku i versku mržnju i netoleranciju.

Razumejući bol i patnju onih koji su tokom rata stradali bilo gde i na bilo kojoj strani, mi danas imamo obavezu da radimo na uspostavljanju ljudskih vrednosti u društvu na Kosovu, na mir, suživot i toleranciju. I neka budu sigurni oni koji misle da će Srbi odustati od povratka u Đakovici i na Kosovo – to se neće desiti, jer mi ne odustajemo i to je naša poruka i ovog Božića, jer mi samo hoćemo da budemo svoj na svome i u Đakovici ali i u Mušutištu i svuda tamo gde smo vekovima na Kosovu kao narod živeli“, zaključuje na kraju zamenik kosovskog premijera i ministar za povratak i zajdenice Dalibor Jevtić.