Гори сено и у Сувом Лукавцу код Истока

запаљено сено у селу Суви Лукавац

Преко 300 бала сена, ноћас је запаљено Милораду Дубићу у селу Суви Лукавац у општини Исток. Потпредседник Владе Косова и министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић, каже да је то притисак на повратнике да напусте своја имања.

Милораду Дубићу из Сувог Лукавца у општини Исток, ноћас је изгорело 300 бала сена, које је припремио за исхрану стоке у зимском периоду. На место паљевине, одмах су, како кажу Милорадове комшије, стигли ватрогасци и полиција, који су покушали да угасе пожар, али у томе нису успели.

Дубићу је нанета штета од око 500 евра, али је ноћашња паљевина изазвала велику узнемиреност код повратника, који страхују да је ово наставак притиска на њих да напусте своја имања, поручују у Министарству за повратак и заједнице.

запаљено сено у селу Суви Лукавац

„Овакви инциденти показују да се наставља притисак на повратнике да напусте своја имања и да на Косову нису добродошли, што је веома лоше. Инциденти нису случајни, јер неко заиста жели да одустанемо од повратка, што се неће догодити. На овакве претње одговорићемо још већим залагањем да повратника у 2018. години на Косову буде више, али морам и сада да захтевам од надлежних, да хитним санкционисањем оних који овакве и сличне инциденте чине, помогну посао који радимо а то је да Срба на Косову буде више и да им се у срединама као што је Суви Лукавац, Рудице, Осојане, Тучеп, Кош, Жач, Синај, Љубожда, али и свим повратничким срединама обезбеди пре свега безбедност. Повратници ће у Министасртву за заједнице и повратак имати искрену подршку да превазиђу све лоше тренутке, а такође ћемо им пружити и сваки вид подршке, укључујући и материјалну, да остану на својим имањима“, рекао је потпреседник Владе и министар за заједнцие и повратак Далибор Јевтић.

Иначе, породици Дубић, која се на Косово из избеглиштва вратила 2005. године, и раније је паљено сено, а такође су им непознати починиоци украли краву и теле.

Подсећамо да је пре две ноћи и породици Вулић у селу Рудице код Клине, такође запаљено преко 300 бала сена.

Анђелка Ћуп