„Бели божур“ Ненаду Максимовићу, „Црни божур“ остао неуручен.

„Бели божур“ Ненаду Максимовићу

У Дому културе у Грачаници данас је уручено признање „Бели божур“ за 2017. годину директору НВО Центар за мир и толеранцију Ненаду Максимовићу. „Црни божур“ остао је неуручен пошто се представници Српске листе нису појавили на додели. Признање додељује Удружење новинара Србије на Косову.

У образложењу одлуке наведено је да су се поједине оранизације којима политика није примарни циљ, током 2017. године издвојиле као заслужени кандидати на листи за Бели божур. Гласовима чланова Друштва новинара Косова и Метохије (Удружења новинара Србије на Косову) први на листи, испред Дома културе у Грачаници и Приштинског народног позоришта, издвојио се Ненад Максимовић директор НВО Центар за мир и толеранцију.

„Мислим да је Ненад Максимовић ове године заслужено добио признање и он треба да послужи као пример и за остале, на првом месту за доносиоце одлука. То је пре свега пример одговорности и према јавности, али и према комплетном друштву и проблемима са којима се оно суочава“ , казао је на церомонији доделе Божура председник новинарског удружења Будимир Ничић.

Захваљујући се на признању и одајући захвалност медијима на послу који раде, Ненад Максимовић је рекао је да је сасвим нормално да неко ко је на себе преузео обавезу да се бави друштвено одоворним питањима, има обавезу према медијима и према људима са којима ради.

„Међутим, код нас је један сасвим нормалан начин рада и нормална доступност медијима и заједници постала нешто што се доживљава као екстреман чин и изузетна преосетљивост. Надам се да ће уместо мене следеће године ову награду примити и нека институција или политичка партија. Радићемо на јачању политичког плурализма, јер ово друштво нажалост постаје друштво једноумља, а друштво једноумља је друштво безумља. Обавеза свих нас је да се боримо против тог безумља и да једним неслагањем дођемо до мало бољих решења за све нас“, навео је Максимовић.

Бели и Црни божур

Српска листа, која је највећа политичка опција која има своје представнике у институцијама Косова одбијала је према образложењима чланова током 2017.године сарадњу са већином медија на Косову, те се с времена на време јавности обраћала путем Саопштења за јавност, игноришући или одбијајући скоро у потпуности гостовања и позиве медија.

Готово једногласно, „Црни божур“ је припао представницима ове листе који се нису се појавили на додели.

„Што се Црног божура тиче мислим да, сем Далибора Јевтића који је део Српске листе, да су сви остали који припадају тој политичкој партији и који су пре свега носиоци неких политичких позиција дали ороман допринос да Срспка листа ове године, рекао бих заслужено, добије Црни божур“ истакао је председник Удружења новинара Србије на Косову Будимир Ничић.

Члан суда части Удружења новинара Србије Горан Аврамовић наласио је да је реч о бојкоту медија и злоупотреби медија путем саопштења.

„Бојим се да долазимо у ситуацију која није добра те да је ово начин да симболом покушамо да сви заједно превазиђемо ово и да евентуално наставимо да радимо у некаквим нормалнијим и срећнијим условима.Ако наставимо овако, нећемо имати још много времена пре него што дефинитивно подвучемо црту и урадимо оно што не би требало да радимо као новинари али што као људи морамо да закључимо а то је да су косовски Срби и ми као интегралан део друштва косовско-метохијских Срба колатерална штета процеса који се дешава између Београда и Приштине“ , рекао је Аврамовић.

Признање Бели и Црни божур, Удружење новинара Србије на Косову установило је 2014.године, са намером да укаже на позитивне примере и проблеме у сарадњи институција на Косову са медијима у њиховој заједничкој мисији, обавештавања јавности и транспарентности у раду.

А.Ћ.