Богдан Митровић из Мушутишта није ратни злочинац

хапшење Богдана Митровића

Богдан Митровић из Сопине код Мушутишта (општина Сува Река), није ратни злочинац, зато је после четворомесечног притвора на Косову, пуштен на слободу. Предстоји борба за ослобађање узурпиране имовине породице Митровић, каже Богданов адвокат.

Синоћ је Богдан Митровић, после 137 дана проведених у притвору на Косову, коначно стигао кући у село Међулужје код Младеновца. Дочекали су га чланови породице и делегација Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, предвођена директором Марком Ђурићем, јавља РТС. Митровић се није жалио на третман у затвору, а захвалио се свима на помоћи и подршци, посебно председнику Србије Александру Вучићу.

„На правди Божјој, ни крив ни дужан, био сам ухапшен. Ја сам остарио у Сопини, никоме ништа нисам украо, никоме ни шамар нисам ударио, а одједном испаде да постанем злочинац, како су рекли”, рекао је Митровић, истакавши да му је посебно тешко што је лишен слободе пред својом породицом.

Адвокат Дејан Васић тврди да је Митровићево пуштање уследило после великих напора, али да предстоји још већа борба.

„Морамо да из куће и са његовог имања избацимо човека који га је неправедно оптужио и да се породица једном врати у своје село, да се врати цркви коју су изградили и да се Митровићи врате својим огњиштима дедовским“, каже Дејан Васић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, пожелевши добродошлицу Богдану Митровићу, рекао је да је он узор и понос целе Србије.

„Ви сте за понос и ви сте се као јунак и као лав борили за све нас, тиме што никад нисте одустали од ваше имовине и вашег имања на КиМ. Вашим сте примером показали да је то за вас светиња, као што је и ова породица за вас светиња, као и црква у Мушутишту, коју сте ишли да обиђете. Поносимо се вама, Богдане и добро нам дошли кући“, рекао је Ђурић

Потпредседник Владе Косова и Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, гостујући на РТС-у, каже да је све време знао да је Митровић невин, а да је њгегово пуштање на слобуду, најлепша вест у Новој години.

„Ово је добар сигнал да не треба одустати. Нема гаранција да оваквих хапшења више неће бити, али ми радимо на томе да се такве ствари у будућности не дешавају“, напомиње Јевтић.

Подсећамо да је седамдесетчетворогодишњи Богдан Митровић из Сопине код Мушутишта, ухапшен 28. августа у Сувој Реци, тако што је изведен из групе расељених Срба који су обишли своје куће и порушену цркву Свете Богородице у Мушутишту. Специјалне снаге Косовске полиције претресле су аутобус који их је довезао и по оптужби за ратне злочине, пред члановима његове породице, са лисицима на рукама, Митровића одвезле у Призрен.

Извор: РТС

Анђелка Ћуп