Сутра наставак дијалога Београда и Приштине, након више од 13 месеци

Канцеларија за Косово и Метохију

У уторак, 16. јануара, након више од 13 месеци, настављају се преговори Београда и Приштине у Бриселу. Делегацију Београда предводи директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Mарко Ђурић, а делегацију Приштине, нови шеф преговарачког тима Авни Арифи.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, предводиће од уторка до четвртка, од 16. до 18. јануара, у Бриселу, делегацију Београда у наставку преговарачког процеса са Приштином.

„Предвиђено је да теме разговора у Бриселу буду примена постигнутих споразума о Заједници српских општина, слободи кретања, интегрисаном управљању административним прелазима, правосуђу, енергетици и друга отворена питања“, пише у саопштењу Информативне службе Канцеларије за КиМ.

У делегацији Београда, поред представника Канцеларије за Косово и Метохију и Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са Приштином, биће и представници надлежних министарстава и институција по наведеним темама.

Јуче је и шеф преговарачког тима Приштине, Авни Арифи, који је на то место именован уместо Едите Тахири, такође најавио наставак дијалога. Арифи је приштинским медијима на албанском рекао да је он шеф тима за преговоре на техничком нивоу.

„Дијалог са Београдом ће водити косовски председеник Хашим Тачи, а главну улогу у спровођењу споразума, имаће Влада Косова“, истакао је Арифи. Иначе, Арифи је шеф кабинета косовског премијера Рамуша Харадинаја, чији је саветник био и 2005. године, када је Харадинај први пут изабран за премијера Косова.

Подсећамо да су ово су први разговори Београда и Приштине на експертско-политичком нивоу, након више од 13 месеци. Последњи су одржани крајем новембра и почетком децембра 2016. године.

Анђелка Ћуп