Грачаница: Свеће и молитва за Оливера

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Грачаница: Свеће и молитва за Оливера

Паљењем свећа и молитвом у цркви манастира Грачаница, група мештана централног дела Косова, опростила се од мучки убијеног лидера Грађанске иницијативе СДП, Оливера Ивановића.

Стотинак мештана Грачанице и околних села, опростили су се данас од Оливера Ивановића. После паљења свећа, грађани су се за покој душе кукавички убијеног лидера Грађанске иницијативе СДП, помолили у цркви манастира Грачаница.

Ово је нешто најмање што су косовски Срби могли да учине за покојног Оливера Ивановића, каже за наш портал историчар Александар Гуџић из Добротина.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Грачаница: Свеће и молитва за Оливера

„Оливер Ивановић је задужио српски народ у најсудбоноснијим тренуцима, 1999. и 2000. године. Нажалост, на основу свега што се дешава на Косову и Метохији, сумњам да ће икада бити пронађени починиоци, а ако и буду пронађени, не верујем да ћемо сазнати ко су налогодавци овог гнусног злочина“, додао је Гуџић, нагласивши да би за породицу, пријатеље, али и за све Србе, било веома важно да се открије позадина убиства Оливера Ивановића.

За младог доктора Лазара Андрејевића, Оливер Ивановић је једно од најзначајнијих лица српске и косовско – метохијске политике у последње две деценије.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Лазар Андрејевић

„Његова појава на политичкој сцени, значила је много и за Србе и за Албанце. Ивановић је био звезда водиља ка бољој будућности Срба, а за Албанце је био препрека за успостављање пуне независности Косова. Сви који живе на овим просторима, посебно грађани на северу Косова, знају колики је допринос Ивановић дао, успостављајући неку врсту бедема за одбрану српства, на мосту на Ибру“, рекао је Андрејевић, наглашавајући да је смрт Оливера Ивановића ненадокнадив губитак за цео српски народ.

Андрејевић је поручио свима који живе на Косову, да се сећају и поштују Оливера Ивановића, да не забораве његову мученичку смрт, тамновање у косовском затвору и његову жртву, зарад добробити свих Срба.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Грачаница: Свеће и молитва за Оливера

Претходно, у 11 часова, баш у време када је ковчег са телом Оливера Ивановића испраћан из Косовске Митровице, последњу почаст убијеном лидеру Грађанске иницијативе СДП, одала је још једна група грађана, симболичним паљењем свећа.

Анђелка Ћуп