Uskoro, prva Škola baleta u Gračanici

Фото: илустрација, Школа балета

Dom kulture u Gračanici u saradnji sa Institutom za umetničku igru iz Beograda otvara prvu Baletsku školu, smer klasičnog baleta, na centralnom Kosovu. Škola će početi do kraja februara, a sa decom će raditi Aleksandar Ilić, prvi solista baleta Narodnog pozorišta iz Beograda. Organizatori ističu da je ovo prvi put,  posle rata, da u jednoj od srpskih sredina na Kosovu i Metohiji zaživi balet.

Pravo na upis imaće deca predškolskog i školskog uzrasta. Škola će trajati pet meseci, što predstavlja potreban period za savladavanje početnog nivao.

„Ideja je da našu decu praktično upoznamo sa baletom, a želja, da ona već u narednoj fazi, kroz umetničke radionice i časove igre, koje će im držati eminentni stručnjaci, zavole ovu vrstu umetnosti, koja, složićemo se, nije zastupeljna u vaspitno – obrazovnom programu škola na Kosovu i Metohiji“, kaže za portal Gračanica onlajn, urednica muzičkog programa u Domu kulutre, Snežana Petrović.

Snežana Petrović, foto: privatna arhiva

Časovi u trajanju od 90 minuta organizovaće se dva puta u toku nedelje.

„Pored rekreativnog bavljenja baletom istovremeno će se obaviti i odabir najtalentovanije dece koja će se usmeravati na zahtevnije baletske programe. Samim tim, ona će se pripremati i za upis u baletsku školu i profesionalniji pristup igri i ovoj umetnosti“, naglašava Petrovićeva.

Učesnici škole baleta na kraju će dobiti sertifikate, a ono što su naučili predstaviće na velikom baletskom koncertu u Domu kulture u Gračanici.

„Biće to prvi put posle rata da se u jednoj srpskoj sredini na Kosovu i Metohiji organizuje balteski koncert i verujem da će od publike biti odlično prihvaćen“, zaključuje na kraju urednica muzičkog programa Doma kulture u Gračanici.

Aleksandar Ilić, foto: Narodno pozorište Beograd

Aleksandar Ilić, prvi solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu, koreograf i profesor Instituta za umetničku igru, vodiće baletsku školu u Gračanici.
Ilić je autor brojnih baleta, plesnih predstava, performansa, dečijih baletskih predstava, piše poeziju, jedan je od osnivača i predsednik Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije. Diplomirani komunikolog Fakulteta za medije i komunikacije i magistar koreografije Triniti Konzervatorijuma za muziku i ples u Londonu. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Budući polaznici Škole baleta mogu da se prijave u Domu kulture u Gračanici, svakog radnog dana, u vremenu od 10 – 14 časova. Prvih mesec dana škola je besplatna,  a kasnije će mesečna članarina iznositi 300 dinara.

Ivan Miljković