Ускоро, прва Школа балета у Грачаници

Дом културе у Грачаници у сарадњи са Институтом за уметничку игру из Београда отвара прву Балетску школу, смер класичног балета, на централном Косову. Школа ће почети до краја фебруара, а са децом ће радити Александар Илић, први солиста балета Народног позоришта из Београда. Организатори истичу да је ово први пут,  после рата, да у једној од српских средина на Косову и Метохији заживи балет.

Право на упис имаће деца предшколског и школског узраста. Школа ће трајати пет месеци, што представља потребан период за савладавање почетног нивао.

„Идеја је да нашу децу практично упознамо са балетом, а жеља, дa она већ у наредној фази, кроз уметничке радионице и часове игре, које ће им држати еминентни стручњаци, заволе ову врсту уметности, која, сложићемо се, није заступељна у васпитно – образовном програму школа на Косову и Метохији“, каже за портал Грачаница онлајн, уредница музичког програма у Дому кулутре, Снежана Петровић.

Снежана Петровић, фото: приватна архива

Часови у трајању од 90 минута организоваће се два пута у току недеље.

„Поред рекреативног бављења балетом истовремено ће се обавити и одабир најталентованије деце која ће се усмеравати на захтевније балетске програме. Самим тим, она ће се припремати и за упис у балетску школу и професионалнији приступ игри и овој уметности“, наглашава Петровићева.

Учесници школе балета на крају ће добити сертификате, а оно што су научили представиће на великом балетском концерту у Дому културе у Грачаници.

„Биће то први пут после рата да се у једној српској средини на Косову и Метохији организује балтески концерт и верујем да ће од публике бити одлично прихваћен“, закључује на крају уредница музичког програма Дома културе у Грачаници.

Александар Илић, фото: Народно позориште Београд

Александар Илић, први солиста Балета Народног позоришта у Београду, кореограф и професор Института за уметничку игру, водиће балетску школу у Грачаници.
Илић је аутор бројних балета, плесних представа, перформанса, дечијих балетских представа, пише поезију, један је од оснивача и председник Удружења професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије. Дипломирани комуниколог Факултета за медије и комуникације и магистар кореографије Тринити Конзерваторијума за музику и плес у Лондону. Добитник је бројних признања и награда.

Будући полазници Школе балета могу да се пријаве у Дому културе у Грачаници, сваког радног дана, у времену од 10 – 14 часова. Првих месец дана школа је бесплатна,  а касније ће месечна чланарина износити 300 динара.

Иван Миљковић