Вучић на северу Косова: Не сме да нас буде мање на земљи на којој смо одувек живели

Фото ГрачаницаОнлајн: Председник Александар Вучић на Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић обишао манстир Бањску, положио венац на место убиства Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, а потом се на Приштиснком универзитету састао са члановима Српске листе, градоначелницима и председницима привремених органа, као и са професорима и студентима.

Председник Србије Александар Вучић, на почетку своје посете Косову, обишао манстир Бањску, задужбину Светог Краља Милиутина. Неколико хиљада грађана је по снежној вејавици дочекало српског председника, а испред манастира су га поздравили епископ рашко- призренски Теодосије и игуман мансатира Бањска Данило. Вучић је поручио Србима да морају да опстану и остану на својим огњиштима и да ће Србија наставити да им помаже више него до сада.

„Не сме да нас буде мање на територији, односно на земљи, на којој смо увек живели. Зато ћемо се као држава борити на све начине. Под два, дошао сам да разговарам са нашим народом о безбедности. Наши људи су веома узнемирени последњим злочиначким убиством Оливера Ивановића. Желимо да разговарамо о безбедности Срба, о томе који органи су ту да им ту безбедност гарантују“, рекао је Вучић и истакао да ће држава Србија размењивати информације са Приштином, иако је тражили да учествује у истрази.

Председник Вучић је такође нагласио да ће сачекати резултате истраге Косовске полиције, а уколико их не буде, биће све јасније, како је рекао.

Фото ГрачаницаОнлајн: Председник Александар Вучић на Косову и Метохији

„Што се тиче безбедности и сами ћемо морати да пронађемо нове модусе како да безбедност и мир грађана српске националности учинимо јаснијим, видљивијим и да узнемирење буде мање. Под три, за нас је од кључног значаја да пронађемо нове додатне механизме за борбу против криминала и корупције у сопственим редовима“, казао је Вучић по изласку из манстира Бањска, поручивши Албанцима да Србија жели мир и да ће без обзира на различите интересе, учинити све да га сачува.

После манастира Бањска, Вучић је отишао на север Косовске Митровице, где је прво у пратњи шефа Војно -безбедносне агенције, Братислава Гашића и директора Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марка Ђурића, положио венац на место убиства Оливера Ивановића.

На Техничком факултету Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици, председник Србије наставља разговор са представницима политичког, културног и јавног живота, као и са професорима и студентима.

После подне, Вучић би требало да у Лапљем Селу, недалеко од Приштине, разговара са грађанима, а како јавља РТС, присуствоваће и Крсној слави код једне породице у Грачаници.

Анђелка Ћуп