Српски патријарх одликовао Рицудиса и Гујона

Поглавар СПЦ патријарх српски Иринеј одликовао је орденом Светог цара Константина  Грка који је одбио да учуествује у НАТО бомбардовању Србије 1999. године Мариноса Рицудиса, и хуманитарца који дуги низ година помаже Србима на КиМ Арноа Гујона, Орденом Светога Саве првог степена.

„Маринос Рицудис био је у ситуацији да изврши дужност грчке државе и учествује у срамном нападу на наш народ, земљу и он је, као командант војног брода, дошао је у Јадранско море, где му савест није дозволила да испуни оно што је био дужан да учини, вратио се својим бродом у Грчку и отказао послушност да учествује у нападу на Србију“, рекао је патријарх, образлажући одликовања на свечаности у Патријаршији.

Фото: СПЦ

Због свог јуначког дела, Рицудис је имао великих проблема и осуђен је на две и по године затвора и издржао је казну.

С друге стране, Арно Гујон, како је рекао патријарх, већ дуго „ублажава страшне невоље“ нашег народа на КиМ, „јединог народа у Европи лишеног свих људских права“, помаже му у најпотребнијем, како би могао да егзистира на нашим светим просторима. Тиме Гујон чини, истиче патријарх, велико добро дело, утолико веће јер је прво почео да чини када није имао ни пуних 20 година.

„Дубоко сам ганут и нисам могао да верујем да ћу после 18 година, од када сам одбио да учествујем у неправедном рату против овог народа, да доживим част и захвалност од моје браће православне, браће Срба. Све жртве вашег народа, традиција, предање, култура, било је најзначајније надахнуће за мене и осећам благодарност пред свима вама“, рекао је Рицудис.

Хуманитарац и оснивач фондације „Солидарност за Косово“ Арно Гујон, примајући Орден Светог Саве првог степена, рекао је да му је велика част да прими орден, као и да то одликовање посвећује „свим жртвама косовске трагедије, од цара Лазара, до Оливера Ивановића“.

Фото: СПЦ

„Посвећујем га такође јунацима данашњег доба, а то су Срби са КиМ који опстају на својим огњиштима, упркос нехуманим условима у којима живе. Нисам сигуран да сам у протеклих 14 година успео да променим њихове животе, али сам сигуран да су они променили мој.

Променили су мој поглед на свет и показали ми прави значај борбе за слободу“, рекао је Гујон.

ИЗВОР: РТС