Радио Браво, гласило на папиру или у етру?

Фото: Радио Браво

Поводом изјаве председника Србије Александра Вучића да је приликом посете Косову, између осталог, помогао и да се један младић запосли у Радију Браво из Осојана код Истока, огласио се уредник Радио Гораждевца, Дарко Димитријевић, тврдећи да Радио Браво не емитује програм већ две године. Директор Радија Браво Радош Репановић, саопштењем послатом медијима, демантује наводе колеге Димитријевића, уз опаску да овакве тврдње не могу да зауставе рад његовог радија. Удружење новинара Србије на свом сајту преноси саопштење Министарства културе и информисања Републике Србије, у коме се каже да се ово министарство уверило да Радио Браво не емитује програм на основу дописа председника Привременог органа опшине Исток. Директор Канцеларије Владе Србије Марко Ђурић данас је дао интервју за Радио Браво.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на ТВ Хепи да је приликом своје посету Косову, између осталог, помогао да неколико грађана добије посао. Леонид Дубић ће, по речима председника Вучића, почети да ради на Радију Браво, локалном медију из Осојана код Истока. Поводом ове Вучићеве изјаве, огласио се главни и одговорни уредник Радија Гораждевац у општини Пећ, Дарко Димитријевић, тврдећи да Радио Браво не емитује програм.

Фото: Радио Браво

“У ситуацији када српски медији на КиМ једва опстају, нама је итекако драгоцен сваки нови колега, али је проблем у томе што Радио Браво не ради и не емитује програм већ пуне две године. Са овом чињеницом су упознати и локални српски функционери, српско становништво у том крају, али и Министарство културе у Београду”, наглашава Димитријевић.

Одмах по објављивању изјаве главног и одговорног уредника Радија Гораждевац, директор Радија Браво, Радош Репановић, са два саопштења тврди супротно, односно да Радио Браво емитује програм, а у прилогу шаље фотографије студија и дозволу за емитовање програма.

“На крају желимо да ставимо тачку на све ове неистине које су уперене против нас и нагласимо да поред толике помпе која се подигла око запослења једног младића, ми од тога нећемо одустати. Обећање које смо ми дали председнику Вучићу биће испуњено, Леонид Дубић ће почети ускоро да ради у нашој радио станици. Напомињемо да никада нисмо добили нити један динар од Канцеларије за КиМ, нити смо икада тражили помоћ. Дописи појединих политичких неписмењаковића никада неће утицати на рад нашег радија, уверавамо вас у то, јер смо на дозволу за рад наше радио станице чекали више од три године, тако да настављамо и даље да емитујемо програм на српском језику у Метохији”, пише у саопштењу Радија Браво, које је потписао директор Радош Репановић.

Фото: Радио Браво

У исто време, Удружење новинара Србије објављује саопштење Министарства културе и информисања Републике Србије, у које су, како кажу, имали увида и у коме пише да се ово министарство уверило да Радио Браво не емитује програм. Због тога је Министарство културе и информисања поништило своју ранију одлуку о додели новчаних средстава овом радију.

“У образложењу одлуке о укидању подршке, коју је потписао министар Владан Вукосављевић, наводи се да Министарство „информацију добијену од стране Привременог органа општине Исток сматра доказом о промењеним околностима у односу на оне које су постојале у време доношења решења“”, саопштава УНС, цитирајућу одлуку Министарства културе и информисања Републике Србије.

У данашњем саопштењу Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, каже се да директор Марко Ђурић поздравља одлуку да Радио Браво запосли Леонида Дубића и да је веома важно борити се за свако радно место на Косову и Метохији, јер се тиме спречава одлив српског становништва.

„Годинама уназад, Срби у Метохији се налазе у најтежем и безбедносном и социо-економском положају, у једној врсти социјалне изолације, са сталним мачем над главом, претњама и очигледним знацима да неко не жели да Срба у Метохији буде. Међутим, долазе бољи дани за Србе у енклавама у Метохији у сваком смислу“, рекао је Ђурић у интервјуу Радију Браво.

Анђелка Ћуп