”Bratsko srce” i ”Prijatelji manastira Dečani” pomažu deci sa Kosova i Metohije

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: ”Братско срце” и ”Пријатељи манастира Дечани” помажу деци са Косова и Метохије

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: ”Братско срце” и ”Пријатељи манастира Дечани” помажу деци са Косова и Метохије

Episkop raško-prizrenski Teodosije, osveštao je danas u prostorijama manastira Gračanica ambulantu, u kojoj će se pregledati deca sa srčanim smetnjama. Osveštenju su prisustvovali predstavnici italijanskih humanitarnoih organizacija ”Bratsko srce” (Cuore Fratello) i ”Prijatelji manastira Dečani” (Amici di Decani), koji već dve godine uspešno sprovode projekat u okviru kojeg je već petoro dece operisano zbog srčanih smetnji, u klinici „San –Donato“, u Milanu.

Uz prisustvo predstavnika humanitarnih organizacija iz Italije ”Bratsko srce” (Cuore Fratello) i ”Prijatelji manastira Dečani” (Amici di Decani), koje već dve godine zajedno sa Eparhijom raško prizrenskom, sprovode projekat „Radosti srca“, u okviru kojeg je petoro dece operisano zbog srčanih smetnji, danas je u prostorijama manastira Gračanica Episkop raško- prizrenski Teodosije otvorio i osveštao ambulantu, u kojoj će se vršiti pregledi dece obolele od srčanih bolesti. Deca će se po potrebi slati na operaciju u Italiju. Vladika Teodosije je rekao da je lečenje dece Božje delo i da su se zato Eparhija raško- prizrenska i italijanski humanitarci udružili u onome što je „dobro i Bogu ugodno“.

„Ovo je bio Božji blagoslov da se svi zajedno potrudimo i da učinimo dobro, kako bi ta deca bila zdrava i srećna u životu. Ovaj projekat govori da kada nas je radost i ljubav Božja sabrala, tu nema udaljenosti koja se ne može prevazići i sve naše različitosti u ljubavi Hristovoj, postaju jedno. Sve u slavu Božju, a na korist i zdravlje dece“, rekao je vladika Teodosije, naglasivši da će se projekat nastaviti.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Episkop raško-prizrenski Teodosije sa Ebljenom Dragomaj

U protekle dve godine, koliko traje ovaj projekat lečenja dece sa Kosova i Metohije od srčanih smetnji, operisano je petoro, jedno dete albanske i četvoro dece srpske nacionalnosti. Operisna deca se sada osećaju dobro i sa svojim roditeljima su prisustvovala osvećenju ambulante. Među operisanima je i sveštenik Srpske pravoslavne crkve, sveštenik Dejan.

Don Klaudio Mađoni, predstavnik organizacije „Bratsko srce“, zahvalio se monasima Eparhije raško-prizrenske na gostoprimstvu i dodao da je dosadašnja saradnja bila lepa i veoma značajna.

„Mi smo sada još bolje upoznali ljudsku prirodu i ono što je u čovekovom srcu i ovo poznanstvo i ovi susreti su jedno pravo bogatstvo. To je pravi poklon koji smo dobili od Boga, zahvaljujući ovoj saradnji“, istakao je Don Klaudio, podsetivši na reč Gospodnju, upućenu njegovim učenicima: „Nemojte ih slati da idu da kupe, nego im vi sami dajte da jedu“ i pozivajući da se saradnja nastavi u cilju porasta humanosti i na Kosovu i u Italiji.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Don Klaudio Mađoni

Po rečima menadžera projekta „Radosti srca“, Paola Marginonija, bilo je potrebno mnogo ruda da se ova ambulanta opremi adekvatnom opremom.

„Međutim, ambulanta će pomoći da lečenje dece koja imaju problema sa srcem bude još efikasnije i pokušaćemo u narednim godinama da se trudimo još više, kako bismo izlečili najveći mogući broj dece“

Otvaranju ambulante su prisustvala do sada izlečena deca sa roditeljima, kao i dr. Sonja Rakočević, koja će raditi u ambulanti, posle obavljene specijalizacije i obuke u Milanu, na klinici „San-Donato“.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: ambulanta u porti manastira Gračanica

„Naša crkva, naš vladika i naši divni prijatelji iz Italije, našli su put spasenja za mnogu decu“, rekla je dr Rakočević, naglasivši da je ovo jedinstvena pomoć za decu i roditelje i „velika radost za našu crkvu i za našu zemlju, zato što zahvaljujući ovim divnim ljudima iz klinike „San-Donato“ obezbeđujemo više prostora i sredstava za operaciju dece koja u ovom trenutku negde traže pomoć.“

U ime roditelja operisane dece, zahvalila se Mirjana Jevtić, a u porti manastira Gračanica je bio i devetogodišnji Ebljen Dragomaj iz okoline Đakovice sa porodicom, koji je prvi operisan u Milanu, u okviru projekta „Radosti srca“.

Novootvorena ambulanta će raditi u humanitarne svrhe, po pozivu i uz blagoslov vladike Teodosija.

Anđelka Ćup