Darko Dimitrijević: Đurić u intervjuu Radiju Bravo dao odgovor na sva pitanja Radio Goraždevca

Posle saopštenja Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju da je Marko Đurić dao intervju za Radio Bravo, za koji urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević tvrdi da ne emituje program već dve godine, UNS je objavio Dimitrijevićev tekst pod naslovom „Đurić u intervjuu Radiju Bravu dao odgovor na sva pitanja radio Goraždevca“. Tekst prenosimo u celosti.

„Ej Radoše, dobro veče! – započeo je intervju direktor Kancelarije za KIM Marko Đurić, koji je trajao nešto više od minut za Radio Bravo iz Osojana, koji je nakon našeg pisanja 24.01.2018. godine uključio predajnik i počeo da emituje muziku.

Panika koja je nastala nakon našeg pisanja da Radio Bravo ne emituje program zapravo je strah da se ne otkrije da radio Bravo nema problema sa preživljavanjem, već da je, i pored toga što je godinama signal ugašen, dobijao ogromna sredstva, koja su objavljena na sajtu Vlade Kosova.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je u jednoipominutnom intervjuu za Radio Bravo, koji je nakon svih ovih naših vesti uključio predajnik, rekao da je radno mesto, koje je obećao predsedenik Vučić, dogovoreno sa Ministarstvom za zajednice i povratak, a Bravo je uz saopštenje koje je kasnije objavio poslao i svoju dokumentaciju, pa je stvar postala jasna i dokumentovana.

Radio Bravo dobio je dvadeset hiljada evra u 2016. godini samo od Ministarstva za zajednice i povratak, a u 2015. nešto manje od deset, objavljeno je prošle godine na sajtu Vlade Kosova, u listi subvencionisanih NVO.

Radio Bravo je po srpskom sistemu registrovan kao BRAVO PROEXPO na ime Radoš Repanović, na isto lice kao osnivač se u kosovskom sistemu vodi NVO PROEXPO u Osojanu.

Dok je prema priloženoj licenci za emitovanje na Kosovu Radio Bravo regstrovan kao multietnička NVO Agrofokus, koju predstavlja Vesna Maliković, inače službenik u Opštinskoj kancelariji za zajednice po sistemu Republike Kosovo.

Prema priloženom dokumentu, koji je bio objavljen na sajtu Vlade Kosova, a u međuvremenu sklonjen, od Ministarstva za zajednice i povratak u 2016. godini Proexpo je dobio 9.970 evra, a Agrofokus 9.925, ukupno 19.895 evra i to samo od jedne institucije ili organa. Podaci za 2017. godinu još nisu objavljeni.

Ovolika suma za neemitovanje programa i nije baš mala da bi jedna lokalna stanica u Osojanu jedva preživljavala, kako su naveli u prvom saopštenju, čak je trostruko veća od onog sa čime raspolaže Radio Goraždevac.

Očigledno je nekima bitnije da se novac namenjen za informisanje zlouotrebljava i koristi za ne-informisanje, a može i za povremeni rad, jednom u dve godine, što je na kraju još veći problem od onog na koji smo ukazivali.

Još jednom napominjemo da Radio Goraždevac nema ništa protiv politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića, jer kao medij ima zadatak da objektivno informiše i ostvaruje javni interes, zbog toga je naš zadatak i da ukažemo na one koji se kriju iza te politike, zarad ličnog profita, a na štetu javnog informisanja u Metohiji i na kraju samih građana. Sa ciljem da sve bude transparentno nastavljamo i dalje da istražujemo.“

 

Darko Dimitrijević, glavni i odgovorni urednik


Podsećamo da je danas Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije izdalo saopštenje u kome se kaže, da je na osnovu informacija iz lokalne samouprave, ustanovljeno da Radio Bravo emituje program.

Izvor: Radio Goraždevac, UNS

Anđelka Ćup