Marko Đurić: Dođite u Veliku Hoču

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Marko Đurić sa meštanima Velike Hoče

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, pozvao Srbe iz centralne Srbije da dođu u Veliku Hoču i druge delove Kosova i Metohije. Donatorska večera za pomoć školama na Kosovu i Metohiji, 30. januara u Beogradu. U Velikoj Hoči otvorena kancelarija Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije.

Posle posete Orahovcu, srpski ministar prosvete Mladen Šarčević, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, zamenik kosovskog premijera Dalibor Jevtić i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije Zoran Martinović, obišli su Veliku Hoču. U Osnovnoj školi “Svetozar Marković”, u kojoj nastavu pohađa 54 đaka i predškolskoj ustanovi “Naša radost” u kojoj boravi oko 50 mališana, gosti su se upoznali sa uslovima rada i problemima dece i nastavnika. Ministar Šarčević je poručio da će se u utorak, 30. januara, u Beogradu održati donatorska večera, na kojoj će biti prikupljena sredstava za pomoć školama na Kosovu i Metohiji.

U Velikoj Hoči i Orahovcu, oko 300 lica koristi usluge Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije. Od danas oni više neće putovati 80 kilometara, u Kosovsku Mitrovicu, već će sve poslove vezane za ovu službu, obavljati u novootvorenoj kancelariji u Velikoj Hoči. Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije je jedna od institucija koja je uspela da se značajno umreži na području Kosova i Metohije i da time omogući građanima da budu bliži institucijama Republike Srbije, rekao je danas u Velikoj Hoči, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, Zoran Martinović.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Zoran Martinović

“Građani ovog kraja će imati mogućnost da se evidentiraju na ovom mestu i da lakše pristupe svim našim uslugama. Tokom februara meseca će biti dostupni svi javni pozivi, tako da ćemo veliki broj nezaposlenih lica koja će se prijavljivati u ovoj evidenciji, moći da uključimo u razne programe, dakle mlade ljude u program stručne prakse i neke druge programe novog zapošljavanja, zatim u programe samozapošljavanja za sve one koji žele da započnu sopstveni biznis. Za one koji se teže zapošljavaju, biće dostupni programi javnih radova, tako da će im to sigurno biti mnogo veća šansa da se uključe u proces rada i da budu bliži tržištu rada”, rekao je Martinović, naglasivši da je kancelarija otvorena nakon inicijative građana Velike Hoče i Orahovca, upućene predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću.

Posao na Kosovu i Metohiji, znači budućnost za ljude, jer će bez posla oni otići sa svojih ognjišta, rekao je Marko Đurić, naglasivši da je prioritet države Srbije, briga za ljude u Metohiji, posebno u oblasti zapošljavanja.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn: Zoran Martinović, Marko Đurić, Mladen Šarčević i Dalibor Jevtić u novootvorenoj kancelariji Nacionalne službe za zapošljavanje

“Ubrzavajući proces zapošljavanja, mi zaustavljamo odliv i zaustavljamo mogućnost da mladi ljudi koji nemaju posla, razmišljaju o drugim alternativama, osim ostanka i opstanka u zavičaju. Postoji mnogo toga što kao država možemo da ponudimo u ovom kraju. Ponavljam, za nas je to prioritet i svakako da po tom pitanju možemo da očekujemo ozbiljan pomak. Sa našim predstavnicima u privremenim kosovskim institucijama smo već napravili određene pomake, ali u narednom periodu će nam zadatak biti da budemo bolje umreženi”, kazao je Đurić, pozvavši Srbe iz drugih delova Srbije da dođu u Veliku Hoču i Orahovac, kao i u druge delove Kosova i Metohije, da posete srpske svetinje, ali i da budu sa srpskim narodom koji ostaje i opstaje na ovim prostorima.

Kako smo saznali, sledeće nedelje, u posetu Srbima na Kosovu i Metohiji, dolazi srpski ministar poljoprivrede.


Haradinaj u poseti opštini Orahovac

U vreme posete srpskog ministara Šarčevića i kosovskog ministra Jevtića, kao i direktora Đurića, Velikoj Hoči i Orahovcu, opštinu Orahovac je obišao i kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Tokom sastanka sa gradonačelnikom Orahovca, Smajlom Latifijem, Haradinaj je naglasio da je Vlada Kosova, na čijem je čelu, rešena da odgovori na očekivanja građana Orahovca. Nakon sastanka sa gradonačelnikom, Haradinaj se sastao i sa odbornicima i građanima ove opštine, kojima je obećao podršku Vlade Kosova u rešavanju problema sa kojima se suočavaju.


Anđelka Ćup