Реновирање зграде Основне школе и Гимназије у Ораховцу током лета

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Министар Младен Шарчевић, министар Далибор Јевтић и Марко Ђурић са просветним радницима из Ораховца

Зграда Основне школе „Доситеј Обрадовић“ и Гимназије у Ораховцу, биће реновирана на лето текуће године. Ученици и наставници ове две школе, добили су компјутере, а у Великој Хочи отворена канцеларија Националне службе за запошљавање Србије.

Дотрајала зграда у Ораховцу, у којој су смештне Основна школа „Доситеј Обрадовић“ и Гимназија, биће реновирана на лето текуће године, обавестили су запослене и грађане овог дела Метохије, директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, министар просвете, науке и технологије Владе Србије Младен Шарчевић и министар за заједнице и повратак у Влади Косова, Далибор Јевтић.

После састанка са просветним радницима из Ораховца, министар просвете у Влади Србије, Младен Шарчевић, рекао је да ће све школе и предшколске установе на Косову и Метохији остати у јединственом образовном систему Србије. Данашњом посетом Ораховцу, српски министар је, како је рекао, желео да се упозна са условима у којима деца уче.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Министар Младен Шарчевић, министар Далибор Јевтић и Марко Ђурић у Ораховцу

„Обезбедили смо одмах доста учила, обезбедили смо рачунаре, ових дана ћемо обезбедити и мрежу, средићемо део библиотеке, набавићемо намештај, а данас је већ стигла и прва донација, односно смарт табла, која ће бити монтирана у школској згради Гимназије. Школе у Србији су се обавезале и радо су прихватиле да имају свога партнера на Косову и Метохији. Једна гимназија из Новог Сада, врло угледна школа, биће стални домаћин и пријатељ са Гимназијом у Ораховцу. Одредили смо смернице даљег развоја, опреме и обуке људи и ми лично сматрамо да свака школа на Косову и Метохији треба да буде део јединственог образовног система Србије и да све реформе које се раде, такође обухвате и школе на Косову и Метохији“, рекао је министар Шарчевић, нагласивши да ће обе школе у Ораховцу, заједно са још 17 школа у централној Србији ући у пројекат електронског дневника.

Приоритет државне политике Србије у 2018. години, биће помоћ српском народу на Косову, а посета председника Вучића покренула је талас и плиму жеља институција, појединаца и привредника, да се српском народу на Косову и Метохији помогне, истакао је у Ораховцу директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић.

„ Образовање и здравствени систем су стубови опстанка нашег народа на Косову и Метохији и Србија ће посебну пажњу посветити овим установама и овим институцијама. Сада имамо јединствену прилику да сви заједно урадимо нешто за народ на овом подручју, наше институције, приштинске институције и органи локалне самоуправе. На тај начин ћемо учинити да се подигне квалитет и услуга, али и живота људи на овом подручју, јер нама је циљ да овде људи и остану и опстану. Зато смо дошли да разговарамо и о проблемима и да донесемо нека од конкретних решења. Ова школа ће да буде у 2018. години реновирана нашом заједничком активношћу, настава у њој ће да буде модернизована и доведена на ниво какав постоји у другим деловима земље, а настваићемо да радимо на томе да младим људима из овог краја омогућимо и запослење, пошто је то нужан предуслов да опстану у овом крају“, рекао је Марко Ђурић, нагласивши да Србија више нема времан за губљење и да ће у овој години посебну пажњу посветити Метохији.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Министар Младен Шарчевић, министар Далибор Јевтић и Марко Ђурић са просветним радницима из Ораховца

Зграда у којој се одвија настава у Ораховцу требало је да буде реновирана прошле године, али је било административних препрека, рекао је заменик косовског премијера и министар за заједнице и повратак у Влади Косова, Далибор Јевтић.

„Сада је уклоњена и последња препрека која ја стајала на путу обнове, тј. реновирања овог објекта. Реновираћемо зграду како бисмо деци и свима онима који раде у овој образовној институцији омогућили боље услове за рад . Министартсво за заједнице и повратак ће заједно са свима радити на обнови и за то смо обезбедили средства. Очекујемо да то урадимо током летње паузе“, истакао је Далибор Јевтић, још једном потврдивши да је за реновирање зграде добијена сагласност општине Ораховац.

У импровизованој згради у Ораховцу, наставу похађа 40 основаца и деветоро средњошколаца.

Анђелка Ћуп